Müzik Radarı’nda bu hafta yerli ve yabancı yıldızlar geçidi

Müzik Radarı bu hafta Amerika Birleşik Devletleri'nin kırlarından İstanbul'un göbeğine farklı türlerin izinde. Türk rock müziğinin sevilen topluluğu maNga'dan Lana Del Rey'e, Edis'ten Beyoncé'ye adeta karışık kaset kıvamında huzurlarınızdayız.

Kültür Sanat 18 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Müzik Radarı geçen hafta tek albümü konuk ettikten sonra bu hafta eski rutinine dönüyor. Zira oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktık. Radarımıza ilk takıla haftanın mini albümü ‘Antroposen 002’ ile maNga oldu. 2000’li yılların başından bu yana Türk rock müziğinin içinde istikrarlı bir biçimde üretimini sürdüren ve Eurovision görmüş bir topluluk olan maNga felsefesini yansıtan bir çalışmayla karşımızda. 14 Aralık’ta çıkan albümde altı şarkı yer alıyor.

maNga’dan yapay zekalı şarkı

Albümde yer alan ‘6000 Years Ago’ adlı şarkı belki de müzik tarihimize geçecek türden bir özelliğe sahip. Zira şarkı yapay zeka yardımıyla yazılmış. Albüm serisine adını veren antroposen Sanayi Devrimi’nden bu yana dünyanın içinde bulunduğu ‘İnsan Çağı’ anlamına gelmekte. 2021’de yayınladıkları ‘Antroposen 001’ ile ses getiren topluluk o çalışmanın bir nevi devamı niteliğindeki bu albümde Yunus Emre’nin şiirlerinden ilhamla yoluna devam ediyor. 20. yılını kutlayan topluluk yüzlerce yıllık bir geleneğin sözlerini bugünün melodileriyle harmanladığı yeni çalışmasıyla haftanın önce çıkan çalışmalarından biri oldu.

Gelelim pop müzikte haftanın dikkat çeken çıkışına. Edis merakla beklenen yeni teklisi ‘Ayyaş’ı geride bıraktığımız haftada müzikseverlerle buluşturdu. R&B müzisyeni ve dansçı Baran Mengüç ile düet yaptığı bu çalışma Edis için de aynı zamanda yılın son teklisi anlamına geliyor. Bu yıl Türkiye’nin dört bir yanında verdiği konserlerde on binlerce dinleyicisine ulaşan Edis yeni şarkısında geleneksel sesleri modern melodilerle harmanlıyor. sözleri  Baran Mengüç ve Kaan Hacısüleymanoğlu’na müziği ise Baran Mengüç’e ait şarkının düzenlemesinde Zeki Arkun ile Onur Sevigen’in imzası var. ‘Ayyaş’ın dinleyiciyle buluştuğu gün şarkının klibi de yayınlandı. Klipte Edis ve Baran Mengüç’e kalabalık bir dansçı ekibi eşlik ediyor.

Lana Del Rey’den sıla hasreti temalı şarkı

11 Yıl önce yayınladığı ‘Born to Die’ albümünden bu yana istikrarlı biçimde müzik dünyasının zirvesindeki isimlerden olmayı sürdüren Lana Del Rey bir cover teklisiyle karşımızda. Her notası ve sözleriyle country müziğini iliklerimize kadar hissettiren ‘Take Me Home, Country Road’ şarkısı aslında bu türün efsane isimlerinden John Denver’ın şarkısı. Elizabeth Grant ya da nam-ı diğer Lana Del Rey’in bu cover yorumu Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük beğeni topladı. Önceden yayınlanacağı duyurulmayan şarkının bu sürpriz gelişi bir nebze şaşırtsa da dinleyicileri ortaya çıkan sonuçtan bir hayli memnun. John Denver’in 1971 yılında yayınladığı ve artık bir klasik haline gelen şarkının Amerikan Kongre Kütüphanesinin koruma altına aldığı eserler arasında olduğunu da hatırlatalım.

Bu haftanın ev temalı bir diğer şarkısı ise popüler müziğin en büyük yıldızlarından Beyoncé’ye ait. Aralık başında yayınlanan ‘My House’ müzisyenin yeni turne filminin kapanış jeneriğinde de yer alıyor. Kalpte hissedilebilen güçlü basları ve şu kasvetli havalarda insana özgüven aşılayan sözleriyle ‘My House’ “sevginin hepimizi iyileştirmesine izin verelim” çağrısıyla bitiyor. 2023’e tekliyle veda eden müzisyenlerden biri olan Beyoncé’un turne belgeseli kadar gelecek yıl müzikal açıdan neler yapacağı da büyük merak konusu.

Müzik Radarı'ndan The Wall için saygı duruşuMüzik Radarı’ndan The Wall için saygı duruşu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.