Şehir Hatları’ndan Türk denizcilik tarihine kaynak niteliğinde kitap

Şehir Hatları Cumhuriyetin 100. yılı şerefine Boğaz'daki vapurların Milli Mücadele'ye katkısını kitaplaştırdı. Deniz tarihçisi Ahmet Güleryüz’ün hazırladığı “İstanbul’un Gazi Vapurları ve Gazi Gemileri” kitabı çıktı.

Kültür Sanat 12 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Cumhuriyete giden yolda İstanbul’un vapurları da Milli Mücadele’de vardı. Tarihe geçen bu kahramanlık destanını anlatan kitap okurla buluştu. ‘İstanbul’un Gazi Vapurları ve Gazi Gemileri’ bir dönem Boğaziçi vapurlarının uzun savaş dönemindeki rolüne ışık tutuyor. Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları’nda yer alan İstanbul’un gazi vapurlarının hikâyesine ve bu gemilerin kaptanlarının hatıralarına odaklanıyor. Ahmet Güleryüz’ün özenle hazırladığı bu eser zengin görsel ve çizimleriyle Şirket-i Hayriye vapurlarının savaş yıllarındaki önemli görevlerini teknik bilgilerle donatarak okuyucuya sunuyor.

Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki mücadelesinin önemli unsurlarından biri olan Karadeniz kaynaklı deniz nakliyatının kahraman gemileri ve bu dönemde görev yapmış Kuva-yi Milliye’ye ait gemilerin düşman gemilerine karşı verdiği mücadele ise bu kitabın odaklandığı konulardan bir diğeri. ‘İstanbul’un Gazi Vapurları ve Gazi Gemileri’ kitabı Türk denizcilerinin destansı geçmişine saygı duruşu niteliğinde. Kitabını tüm Şehir Hatları vapurları ile Kadıköy, Beşiktaş, Moda, Kuzguncuk ve Çubuklu Arabalı Vapur iskelelerinde bulunan Vapur Kafelerinden temin etmek mümkün.

Cumhuriyetin Yüzü'nde kültür varCumhuriyetin Yüzü’nde kültür var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.