Semih Kaplanoğlu: Yapay zeka gelecek hakkında bir şey söyleyemeyecek

Semih Kaplanoğlu katıldığı bir konuşmada son dönemin tartışma konusu yapay zekayı değerlendirdi. Yapay zekanın kendisini kaygılandırmadığını söyleyen yönetmen "Yapay zeka insanlığın var olan birikimini kullanacak en fazla" dedi.

Kültür Sanat 7 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Yönetmen Semih Kaplanoğlu Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle düzenlenen Sinemahal Film Okulu’na konuk oldu. Söyleşide Kaplanoğlu’nun yönettiği ‘Herkes Kendi Evinde’, ‘Meleğin Düşüşü’, ‘Yumurta’, ‘Süt’, ‘Bal’, ‘Buğday’, ‘Bağlılık Aslı’ ve ‘Bağlılık Hasan’ hakkında açıklamalar yapıldı.

Semih Kaplanoğlu filmlerinin yanı sıra son dönemin tartışmalı konusu yapay zeka hakkında da konuştu. Yapay zekaya dair çizilen karamsar tabloya karşın yönetmen bu yeni fenomene dair farklı bir bakış açısıyla yaklaştı. Kaplanoğlu yapay zekanın sinemaya etkilerine de değinerek “Kaygı demeyeyim ama bir tür bilinmezlik var. Bütün bu ‘yapay zeka’ neyi biliyor aslında? İnsanlığın bütün birikimini eline almış, alacak ya da hepsini bir şekilde kapsayacak ama gelecek hakkında bir şey söyleyemeyecek. Çünkü geleceği ancak insan söyleyebilir.”

Semih Kaplanoğlu: Umutsuzluğum yok

“Kesin iskonto da yaparlar, yani her bilgiyi oraya koyacaklarını zannetmiyorum. Gerçek bilgi hiçbir zaman orada olmayacak, ama bir şekilde o bilginin bir arada oluşu, bir toplamın içinde yer alması belki başka türlü işimize yarayacak. Sinema ya da sanat gelecek açısından düşündüğümüzde insan hikayesi anlatmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyecek bence. O yüzden bu konuda umutsuzluğum yok ama şartlar değişiyor” dedi.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu bilginin ve düşüncenin kuruduğu, insanlığın sözünü söyleyemediği benzer dönemlerin tarih boyunca da yaşandığını dile getirerek “Bu belki de bir ölümün yani bir medeniyet tasavvurunun aslına giderek yeryüzünden el ayak çekmesi. Yerine yeni gelecek bir şey var, onu bilmiyoruz. Ben umutlu bir insanım, yani genel olarak karamsarım ama umutsuz değilim” değerlendirmesinde bulundu.

Refik Anadol: Yapay zeka herkes için olmalıRefik Anadol: Yapay zeka herkes için olmalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.