Sen de mi Lizzo?

Amerikalı şarkıcı Lizzo, performansları ve şarkılarının yanı sıra özellikle kadınlara dayatılan güzellik ve beden algılarına karşı çıkan bir isim. Kendini sıkı bir hak savunucusu olarak tanımlıyordu. Ancak şimdi eski dansçıları tarafından cinsel taciz ve kilo aşağılamasıyla suçlanıyor.

Kültür Sanat 3 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Lizzo'nun Super Bowl ihtimali kalmadı.

Amerikalı şarkıcı Lizzo, 2016 yılında yayınlana ‘Good as Hell’ isimli parçasıyla müzik dünyasına gösterişli bir giriş yaptı. Şarkıları ve sahne performanslarının yanı sıra özellikle kendisine yönelik eleştirilerle de mücadele ederek büyük bedenli kadınların görünürlüğü konusunda mücadelesiyle öne çıktı. Toplumun özellikle kadınlara dayatılan güzellik ve beden algılarına karşı çıkan Grammy ödüllü Lizzo, kendini sıkı bir hak savunucusu olarak tanımlıyordu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lizzo (@lizzobeeating)

Ancak şimdi kendisi ekibindeki eski dansçılar tarafından cinsel taciz ve kilo aşağılamasıyla suçlanıyor. Arianna Davis, Crystal Williams ve Noelle Rodriguez isimli üç eski dansçısı hafta başında açtıkları davada şarkıcıyı, kilo üzerinden utandıran ve cinsel açıdan aşağılayıcı davranışların bulunduğu toksik bir çalışma ortamı yaratmakla suçladı. Dansçılar ayrıca, beden olumlama konusundaki aktivist tavrıyla bilinen Lizzo’nun, bir dansçıyı kilo aldığı için eleştirdiğini,  aynı dansçıyı bir toplantıyı kaydetmesi nedeniyle azarladığını ve sonra işten çıkardığını iddia etti. Davada ayrıca dansçıların, bir striptiz kulübünde çıplak performansçılara dokunmaya zorlandıkları, çıplak bir fotoğraf çekimine katılmalarına katılmalarının istendiği ve dansçıların, istekleri yerine gelmezse işlerini kaybetmekten korktukları iddiaları yer alıyor.

Savunduğu her şeyin karşısında

Davacıların avukatı Ron Zambrano yaptığı açıklamada, “Lizzo ve yönetici ekibinin dansçılara yönelik tavrı, Lizzo’nun kamuoyu önünde savunduğu her şeye aykırı görünüyor. Özelde Lizzo, dansçılarını kiloları nedeniyle utandırıyor ve onları sadece yasa dışı değil aynı zamanda moral bozucu şekilde küçük düşürüyor” dedi.

Yine davada yer alan bilgilere göre Rodriguez’in işteki davranışlar nedeniyle istifa etti, Davis ve Williams ise kovuldu.

‘Bencil ve kaba biri’

Lizzo’ya yönelik iddialar sadece dansçılarla da sınırlı değil. Film yapımcısı Sophia Nahli Allison, Lizzo’nun kötü muamelesine maruz kaldıktan sonra 2019’da onun belgeselinin yönetmenliğini bıraktığını söyledi: “Bana karşı saygısız davrandı. Ne kadar kibirli, bencil ve kaba biri olduğuna şahit oldum.”

Beyoncé affetmez

Lizzo’ya yönelik iddialar, bu güne kadar hak mücadelesi yürüttüğü için ona destek veren herkesi şaşırttı. Tepki gösteren isimlerden biri de şarkıcı Beyoncé idi. Şarkıcı, ‘Rönesans’ albümünde yer alan bir şarkıda aralarında Lizzo’nun da olduğu siyahi kadın meslektaşlarına saygı duruşunda bulunarak isimlerini söylüyordu. Ancak dün geceki konserinde yaşanan son olayların ardından Lizzo’nun adını söylemedi. Lizzo büyük bir Beyoncé hayranı. 2023 Grammy ödüllerinde yaptığı konuşmasında Beyoncé’ye, “Hayatımı değiştirdin. Ben de senin bana hissettirdiğin gibi, müziğimle insanlara böyle hissettirmek istiyorum. Belli ki hayatımızın sanatçısı sensin” diye seslenmişti.

Lizzo’dan açıklama yok

Lizzo daha önce kendisine kiloları ve görünümü nedeniyle gelen eleştirilere, “Bence insanlar müzik yapan, mutlu, şişman, siyahi bir kadın görmeye tahammül edemiyorlar. Ama ben her zaman yaptığım gibi beden olumlamaya odaklanacağım ve bu tür negatif, şişman fobik, ırkçı yorumları görmezden geleceğim. İçselleştirilmiş nefretinize ayıracak vaktim yok. Her zaman yaptığım gibi kendim olmaya devam edeceğim” şeklinde yanıt vermişti. Ancak Lizzo’nun aksine üç eski dansçısı görmezden gelmek yerine hak mücadelesine gitmeyi tercih etti. Şarkıcı iddialara ve davaya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

'Oppenheimer' ve 'Barbie' çekişmesi müziğe de yansıdı‘Oppenheimer’ ve ‘Barbie’ çekişmesi müziğe de yansıdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.