Sergi Turu: Müze ve galerilerde bahar rüzgarı

10Haber Sergi Turu'nda! Bu hafta hangi sergiye gitsek, şehirde neler var diyenlere bir yol haritası, buyursunlar.

Kültür Sanat 5 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Önümüz bayram. Bazılarımız için tatil, kimilerimiz için kafa dinleme, İstanbul içinse biraz sakinleşme vakti. Hazır bahar gelmiş, gönül yayları gevşemiş, kendimizi şehrin kollarına atmaya hevesliyken 10Haber, Sergi Turu’na başlıyor.

Ziyaret için geri sayımın başladığı sergiler, koleksiyonlarının yanı sıra mekanları ve kafeleriyle şehrin buluşma noktası haline gelen müzeler derken bu hafta hangi sergiye gitsek, şehirde neler var diyenlere bir yol haritası, buyursunlar.

Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı

📌Nerede: İstanbul Modern (Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cd. No:1/1, 34433 Beyoğlu/İstanbul)

İstanbul Modern Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi. Birkaç yıl ayrı kaldığı eski mekanına geçen yıl yeni binasıyla geri döndü. Renzo Piano imzası taşıyan müze binası ziyarete açılalı henüz bir yıl olmadı, ancak heybesine birçok ödül kattı. Yolunuzu İstanbul Modern’e düşürmek için bu bile yeterli bir neden ama dahası da var.

İstanbul Modern, Türkiye fotoğraf tarihinin en önemli isimlerinden Ozan Sağdıç’ın çalışmalarından oluşan geniş bir seçkiyi ziyaretçileriyle buluşturuyor.  Serginin temelinde belgesel fotoğrafları var. 70 yıllık fotoğraf kariyeri süresince dönüşen Türkiye’yi pek çok açıdan kayıt altına alan Sağdıç,  sergiyle Türkiye’nin 1950’lerden itibaren sosyal, politik, ekonomik, kültürel ve görsel tarihine de ışık tutmayı amaçlıyor. Merih Akoğul ve Demet Yıldız Dinçer’in küratörlüğünü üstlendiği sergi  geçen hafta kapılarını açtı.

Ozan Sağdıç.

Siyah beyaz ve renkli olmak üzere tam 127 fotoğraf var sergide. Politikacılar, sanatçılar, yazarlar gibi tanıdık simaları da yakalayacaksınız; sokak hayatlarını da. Sergi, 20 Ekim’e kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek ancak biz yine de bu haftanın programına alın deriz.

Tabii müzeleri gezdikten sonra adettendir, mağazana gidilir. Mağazaki ürünlerden ya da sanat kitaplarından alınır mı? Bütçeniz elveriyorsa, elbette. İstanbul Modern yazılı bir bez çantaya, 1.200TL verecek bir bütçeden bahsettiğimizi de not düşeyim.

Nezaket Ekici/ Keşfin Boyutları

📌Nerede: İstiklal, Piyalepaşa Blv. No:32, 34440 Beyoğlu/İstanbul

ArtSümer Galeri, MERKUR Galeri ve Zilberman Selected ve Pi Artworks İstanbul’la birlikte Piyalepaşa Bulvarı, şehrin önemli sanat merkezlerinden biri. Malum, İstiklal Caddesi üzerinden kolaylıkla ulaşım da sağlanabiliyor. Yani şartlar yolunuzu İstiklal Caddesi’ne ve Pi Artworks İstanbul’a düşürmek için gayet elverişli. Bir neden daha verelim, galeri Nezaket Ekici’nin ‘’Keşfin Boyutları’’ adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Nezaket Ekici’nin performans ve video çalışmalarının yer aldığı ‘Keşfin Boyutları’ başlıklı kişisel sergisi, sanatseverlerle buluşuyor. Ekici, serginin ilk üç günü 4, 5 ve 6 Nisan’da farklı bir canlı performans gerçekleştirecek. Sanatçının performanslarından birinin video yerleştirmesi de 25 Mayıs’a kadar galeri mekânında sergilenecek. Bu performanslarda neler var diyenlere…

Üç performansın temelinde de heykeller var. Sanatçının alametifarikası bu. Heykeller, Ekici’nin performanslarının merkezi unsurunu oluşturuyor ya da  performansının bir ürünü olarak ortaya çıkıyor. Galerinin açıklamasına göre bu seri, sanatçının önceki performanslarından biraz daha farklıymış. 10Haber Kitap Eki editörü Erkan Aktuğ, sergiden bahsederken “Bu performansı sakın kaçırma” diye tembihledi. Size de iletmiş olayım.

Galeri Pazar ve Pazartesi günleri harici 10:00 ve 18:30 arası açık.

Nezaket Ekici Performans Takvimi:
4 Nisan Perşembe, 16.00 / Esssence
5 Nisan Cuma, 16.00 / Cohesion Patterns of Egg
6 Nisan Cumartesi, 16.00 / Panta Rhei

Öfke, Shirin Neshat

📌Nerede: Drimart Pera (Asmalı Mescit Mahallesi, Meşrutiyet Caddesi, 99)

İranlı sanatçı Shirin Neshat’ın  2022’de uzun yıllardır yaşadığı New York’ta açtığı ‘Öfke’ imdi Drimart Pera’da.  Video yerleştirmeleri ve siyah beyaz bir fotoğraf seçkisinden oluşan sergi, faşizmin yeniden yükseldiği dönemin ruhunu yakalamaya çalışıyor.  Sergideki video yerleştirmesi tutuklu siyasi kadınların maruz kaldığı cinsel sömürüye odaklanırken fotoğraf serisi ise kadın bedenini hem arzu hem de şiddet nesnesi olarak ele alıyor.

Bu sergideki kadın portreleri güzellik, onur, güven ve gurur hisleriyle birlikte acı, savunmasızlık ve travma gibi duyguları da aktarmayı amaçlıyor. Neshat, Öfke sergisiyle hem İran’da hem de tüm dünyada kadınları etkileyen olayları, hisleri ve önemli konuları bir kere daha ele alıyor. Üstelik İranlı şair Furuğ Ferruhzad’ın el yazısıyla işlendiği şiirleriyle de karşılaşabilirsiniz. Ama elinizi çabuk tutun. Zira sergiyi ziyaret etmek için son gün 7 Nisan.

Hazır Pera’daki Drimart’a yolunuz düşmüşken caddenin yeni gözbebeği, Mimar Vallaury imzalı binadaki Minoa Pera’ya uğrayabilirsiniz. Yerli ve yabancı kitap seçkisi, barı, özel lokantası, sahnesi ve ortak çalışma alanıyla şehrin en uğrak noktalarından birine dönüştü mekan. Yolunuz henüz düşmediyse bile Instagram keşfet sayfanıza mutlaka düşmüştür. Bir de tavsiye gelsin, kafenin menüsündeki kişe bir şans verin deriz- özellikle pırasalıysa!

Melek Mazıcı, 2023.

Melek Mazıcı: Endlessness

📌Nerede: Galeri Nev (Mısır Apt. İstiklal Cad. No: 163 Kat:4, 34433 Beyoğlu)

Ressam Melek Mazıcı’nın son dönem üretimlerini bir araya getiren Endlessness(Sonsuz) adlı kişisel sergisi, 5 Nisan – 4 Mayıs 2024 tarihleri arasında Galeri Nev İstanbul’da. Mazıcı uzun süredir Finlandiya’da yaşıyor. Son olarak  2016’da Galeri Nev İstanbul’da gerçekleşen Beyaz Üzerine Renkler sergisiyle İstanbullu izleyicisiyle buluşmuştu.

Resimlerinde ışık, renk ve form gibi olguları ustalıkla kullanan sanatçı doğup büyüdüğü Türkiye’den renkleri ve uzun süredir yaşadığı Finlandiya topraklarından peyzaj ve manzaraları, Uzak Doğu kültürünün öne çıkaran öğretileriyle bir araya getiriyor bu sergide.

Galeri Nev İstanbul, Salı-Cuma günleri arasında 11.00-18.30 saatlerinde, Cumartesigünü 12.00-18.30 saatlerinde ziyaret edilebilir.

TÜRKİYE. 1955. Galata rıhtımında vedalaşma. Ara Güler/Magnum Photos

Magnum İstanbul’da

📌Nerede: Aksaray, Kargı Çk. No:5, 34096 Fatih/İstanbul

2021’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan Bulgur Palas İBB Miras’ın kapsamlı restorasyonuyla bir sanat merkezine dönüştürüldü. Restorasyonun ardından bir kültür ve sanat merkezi olarak kapılarını açan 100 yıllık tarihi binaya, sergi gezmek, avlusunda kahve yudumlamak ya da seyir terasından şehir manzarası izlemek gibi birçok nedenle yolunuzu düşürebilirsiniz.

Bulgur Palas, dünyaca ünlü fotoğraf ajansı Magnum Photos ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kalıcı işbirliğiyle, Magnum’un 77. yıl özel sergisi ‘Magnum İstanbul’da’yla kapılarını açtı. 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafın görülebileceği sergide, 2017 yılında ajansa katılan, savaş muhabirliği alanında The Bayeux Calvados Halk ödülü ve iki defa World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafları) ödülü sahibi Türk fotoğrafçı Emin Özmen’in 30 fotoğrafının da özel bir bölümü var.

10Haber Kültür Sanat ekibinde sergi ve müze açılışlarını genelde editör İhsan Dindar yapar. Biz de kendi aramızda İhsan’a takılır, “Anlat, bu hafta neredeydin, nereyi açtın?” deriz. İhsan Bulgur Palas’ı ziyaret edip -elbette tam açılış gününde!- yazmıştı. Binanın hikayesi, açılış gününde yaşananlar ve Magnum İstanbul’da sergisinin detaylarını da burada.Hazır havalar güzelleşmişken Emin Özmen, Ara Güler, Robert Capa ve Henri Cartier Bresson gibi efsanelerin çektiği fotoğraflara yakından bakıp avluda bir kahve içmek iyi bir haftasonumu kaçamağı olabilir.

Sergiyi, 31 Ağustos’a kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Ergin İnan, Kağıt ve Kalem, Eart Galeri İstanbul

Ergin İnan, Kağıt ve Kalem, Eart Galeri İstanbul

Kağıt ve Kalem, Ergin İnan

📌Nerede: EArt Galeri İstanbul (Merkez Mahallesi Ayazma Caddesi, Çuha Sk. No:3, 34406 Kâğıthane/İstanbul)

Çağdaş sanatının önde gelen isimlerinden Ergin İnan, ‘Kağıt ve Kalem’ sergisiyle EArt Galeri İstanbul’da. Sanatçının erken dönem çizimlerinin yanında yakın zamanda yaptığı çizimlerin de yer aldığı sergide toplam 140 resim var. Hatta bunlardan bazıları daha önce hiç sergilenmemiş, ilk kez görülmeyi bekliyorlar. Küratörlüğünü Marcus Graf’ın üstlendiği sergi için de geri sayım başladı. İnan’ın 1960’lardan bugüne bu sergide ilk kez izleyici karşısına çıkan işlerini görmek için 7 Nisan’a kadar vaktiniz var.

Gülsün Karamustafa'nın Venedik sergisini tamamlayan kitapGülsün Karamustafa’nın Venedik sergisini tamamlayan kitap

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.