Seyirci sinemada olduğu gibi tiyatroda da komediyi tercih ediyor

2011'den beri kültür, sanat, spor ve eğlence dünyasında etkinliklerin biletini satan Biletinial verilerine göre geçen yıl ile bu yıl arasında en çok tiyatro bilet satışları artmış. Tiyatroda tercih edilen tür sinemadaki gibi komedi.

Kültür Sanat 22 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Bugün herhangi bir etkinliğe bilet almak isterseniz aklınıza gelen ilk birkaç şirketten biri Biletinial.  2011’den beri Türkiye’de kültür, sanat, spor ve eğlence dünyasında bilet satıyor. Türkiye’de sinema bileti satışlarının satışların yüzde 65’ini, tiyatro biletlerinin de yüzde 80’ni satıyor. 

Biletinial,  1 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında toplam 7 milyon 373 bilet satmış. 2023 yılı aynı dönemine göre yüzde 56  büyümüş. Bu büyümede bir önceki yıla göre en büyük artışı yüzde 167 artış ile tiyatro alanında. Tiyatroyu  yüzde 115 artışla  müzik, yüzde 43 artış ile spor ve yüzde 42 artışla sinema izliyor.

Biletinial, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları başta olmak üzere devlet tiyatroları ve birçok özel tiyatroyla işbirliği halinde. Ve bu yolculuğunu yeni proje ve işbirlikleriyle devam ettirmeyi amaçlıyor. Şirket bu amaçları ve yeni projelerini duyurmak için Biletinial CEO’su Ulaş Uslu, tiyatro topluluk yöneticisi Bahar Çuhadar, sinema topluluk yöneticisi Onur Kırşaloğlu ev sahipliğindeki bir etkinlikle kültür sanat gazetecileriyle bir araya getirdi. Bu verileri de bu etkinlikte öğrendik. 

Zerrin Tekindor’un sahnelediği ‘Toz’ en çok ilgi gören yapımlardan biri.

Tiyatroda ilgi komediye ve ünlü isimlere

Türkiye’deki toplam tiyatro bilet satışlarının yüzde 80’ini gerçekleştiren şirketin CEO’su Ulaş Uslu’ya izleyicilerin en çok hangi oyunlara ilgi gösterdiğini sorduk. Uslu komedi oyunlarının büyük ilgi gördüğünü söylüyor. Ama seyircilerin popüler isimlerin yer aldığı yapımlara ve klasiklere de ilgisi olduğunu anlıtıyor.

Kullanıcılar, inceledikleri etkinlikle ilgili hem eleştirmen yorumlarını hem de etkinliğe daha önce gitmiş seyircinin kişisel duygu ve düşüncelerini görebiliyor.

Önce izle sonra yorumla

Şirketin en önem verdiği konulardan biri de izleyicilerin yapımlar ve etkinlik mekanları hakkında yorum yapıp içerik üretmeleri. Bu vesileyle tiyatro alanında bir ilke imza attılar. Biletinial internet sitesi üzerinden satılan tüm etkinlikler için yorum uygulaması başlatıldı. Böylece sadece etkinliğe katılanların yorum yapabildiği bir içerik havuzu oluşturuluyor. Siteyi ziyaret eden kullanıcılar, inceledikleri etkinlikle ilgili hem eleştirmen yorumlarını hem de etkinliği daha önce izlemiş seyircinin kişisel duygu ve düşüncelerini görebiliyor. Bu şekilde ilgilendiği film, oyun, stand-up gösterisi ya da konser hakkında birebir ve bağımsız görüşleri önceden edinebiliyor. Bu sistemin en dikkat çeken yönü ise tiyatro ve dramaturji öğrencilerinin  düzenli olarak oyunları izleyip yorumlarını ve eleştirilerini kaleme almaları. Öğrencilere alan açan bu uygulamayla,  düzenli içerik oluşturan bir topluluk oluşması amaçlanıyor.

Ulaş Uslu, seyirciyle kurulan organik bağın, kültür sanat etkinliklerine olan ilgiyi artıracağını düşünüyor ve şirket olarak buna önem verdiklerini bir örnekle anlatıyor: “Bir seyirci, ’40 yaşındayım ve ilk kez tiyatro izledim. Keşke daha önce izleseymişim, teşekkürler Biletinial’ şeklinde bir yorum yazmış. Ona ulaştık, yaşadığı yere yakın bir tiyatroda sahnelenen bir oyuna davetiye gönderdik. Böylece bir seyirciyle tiyatro arasında bağ kurmuş olduk.”

Biletinial CEO’su Ulaş Uslu

‘2024 yazına bir büyük isim armağanımız olacak’

İstanbul uzun süredir stadyum konserlerine ve dünyaca ünlü isimlerin sahnesine hasret. Ancak 2024 yazında işler değişmeye başlayacak gibi görünüyor. Mayıs ayından itibaren dünya çapında isimler İstanbul’da kimi ilk kez, kimi yıllar sonra konser verecek. Scorpions, Megadeth, Deep Purple ve Chris Isaak bu büyük konserlerden bazıları. Üstelik konser biletleri neredeyse çıkar çıkmaz tükendi.

Ekonomik kriz devam ederken biletlerin hızlı bir şekilde tükenmesi deyim yerindeyse izleyicilerin kültür sanat etkinliklerine ne kadar aç olduğunu gösteriyor. Peki, büyük isimleri Türkiye’ye getirmek neden bu kadar zor?

Ulaş Uslu’ya göre ilk yanıt mali nedenler. Kur dengesi ve maliyetlerin öngörülemez şekilde artışı yapım tarafının işlerini zorlaştırıyor. Ancak tek sorun bu da değil. Uslu, ünlü isimlerin çok uzun zamandır büyük konserlere ev sahipliği yapmayan Türkiye’yi unuttuğunu, turne programlarına eklemediklerini söylüyor. Ancak isim vermeden 2024 yazı için büyük bir konseri ayarlamak üzere olduğunu söyledi. 2025 yazı içinse hedefi üç büyük konser.

Şirket bu sene YouTube kanalı Biletinial Artı’yı seyircisiyle buluşturdu. Tiyatro ve sinema temalı programlar Biletinial’ın ‘artı’sı olarak kültür sanat hayatının zenginleşmesi için artı değer yaratmayı amaçlıyor.

Bu vesileyle tiyatro eleştirmeni Bahar Çuhadar, ayda iki kez düzenlenen #bibuluşma sohbetleri, sezonun çarpıcı oyunlarının ekiplerini, seyirciyle sahnede oyundan hemen sonra buluşturuyor. Tiyatronun ‘bir araya’ getirici gücüyle, her #bibuluşma etkinliğinde salonlarda oyundan sonra ekipler ve seyirciler bir araya geliyor.

Sinema eleştirmeni Onur Kırşavoğlu ise Biletinial sinemalarını, sinemaya gönül veren herkes için festival tadında bir kompleks mekâna dönüştürmek için projeler yürütüyor. Klasik filmlerin gösterimleri, yakın dönem başyapıtları, konuklu söyleşiler sinemaseverleri bir araya getiren etkinliklerden bazıları.

İznik'te gladyatörlerin dövüştüğü antik tiyatro ziyarete açıldıİznik’te gladyatörlerin dövüştüğü antik tiyatro ziyarete açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler