Sivas’ta 3 bin 300 yıllık Hitit mühürleri bulundu

Türkiye'nin dört bir yanındaki kazılardan buluntu haberleri gelmeye devam ediyor. Sivas'ın Yıldızeli ilçesindeki kazılarda Hititler dönemine ait 3 bin 300 yıllık mühürler gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür Sanat 20 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Anadolu’nun en eski uygarıklarından Hititlere ait izler gün yüzüne çıkarılıyor. Sivas’ın Yıldızeli ilçesindeki sürdürülen arkeolojik kazılar da bunlarda biri. Alandaki yeni dönem kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında devam ediyor.

Bölgedeki kazılar kesintisiz devam ediyor

Bugüne kadar kazılarda eski Asur ticaret kolonileri çağı, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri, Roma ve Erken Bizans dönemleri kalıntıları, Hitit kralları, prenses, prens ve görevlilerine ait çok sayıda mühür baskısı bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, yaptığı açıklamada, Kayalıpınar’da son 2 yıldır yapılan kazılarda Paleolitik Çağ’dan Selçuklu dönemine kadar kesintisiz yerleşim olduğunun belirlendiğini söyledi.

Kayalıpınar’daki kazılar kesintisz bir şekilde devam ediyor.

Hitit tarihi için yeni bilgiler

Mimari açıdan da eski Asur ticaret kolonileri çağı, Hitit, Roma ve erken Bizans dönemlerine ait yapı izlerinin ortaya çıktığını anlatan Doç. Dr. Çiğdem Maner, “Geçen sene çalıştığımız Hitit idari binasında bu yıl da çalıştık, yeniden mühür baskıları ortaya çıktı. Bu mühür baskıları sayesinde Hitit kraliyet ailesinin tarihini yeniden değerlendirmemizi sağlayan bilgiler ortaya çıktı” dedi.

Eski Asur ticaret kolonileri çağına ait yapıları da ortaya çıkartmaya başladıklarını dile getiren Doç. Dr. Çiğdem Maner, “O dönemde büyük bir yangın felaketinin olduğunu keşfettik. Diğer arazi çalışmalarımızda ise yeniden Hitit yapısı, farklı kullanım evreleri ve onun üzerine yapılmış bir Roma yolu ve Erken Bizans dönemine, Orta Bizans dönemine tarihlenen yapı izleri ortaya çıktı” dedi.

Mühürlerde Hitit kraliyet ailesinin isimleri yazılı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hititoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi ve Kayalıpınar kazısı filoloğu Prof. Dr. Hasan Peker ise Samuha ile eşitlenen Kayalıpınar’ın Hitit çekirdek bölgesinin sınırında Yukarı Ülke diye tanımlanan bölgenin başkenti olarak nitelenebileceğini söyledi.

Kayalıpınar’ın çekirdek bölgenin en doğu ucundaki büyük Hitit kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hasan Peker, “Burada eski kazılarda ve devamında bizim çalışmalarımızda ortaya çıkan çivi yazılı belgeler ve Anadolu hiyeroglif yazılı kil kapatmalar en önemli buluntular arasında. Arşivden geriye kalan kil parçaları üzerinde hiyeroglif mühür baskıları ve bu baskıların üzerinde de yüksek görevlilerin ve kraliyet aile üyelerinin isimlerini, mesleklerini ve ünvanlarını görüyoruz.” dedi.

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

Tarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye'nin en genç bağışçısıTarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye’nin en genç bağışçısı

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.