Siyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters’dan Ortadoğu Barış Planı

Roger Waters Filistin-İsrail Savaşı'nda çözümün sağlanması için dört maddelik bir anlaşma önerdi. Sosyal medyada çözüm önerisini paylaşan Pink Floyd'un kurucularından Waters, "eşit insan hakları, savaşın tek panzehridir" dedi.

Kültür Sanat 18 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail’in Gazze ablukası devam ederken siyasetin üretemediği çözüm önerileri Roger Waters’tan geldi. Filistin meselesi konusundaki duyarlılığı bilinen müzisyen, dört maddelik bir plan teklifi sundu. Twitter/X hesabından yayınladığı videoda savaşın sona erdirilmesi için çözüm önerilerini sıralayan rock efsanesi, “eşit insan haklarının savaşın tek panzehiri” olduğunu vurgulayıp yaşananlardan duyduğu derin üzüntüyü ifade etti.

Roger Waters: Sanki sağır kalınmış gibi hissediyorum

Sosyal medya paylaşımında taraflar arasında çözümün sağlanması konusunda yıllardır fikirlerini söyleyen Roger Waters, bu konudaki sözlerini yineledi: “Bu söylediklerimi neredeyse 20 yıldır tekrar ediyorum. Mesajım aslında çok açık. Bunca yıldır kardeşlerimizin eşit haklara sahip olması için sanki sağır kalınmış gibi hissediyorum. Tüm insanların eşitliği savaşın tek panzehiridir. Savaş suçu iddialarını dinledim ve bunları ayrım yapmadan kınıyorum”

Dört maddelik çözüm önerisini sunan Roger Waters, sorunun mevcut haliyle asla çözülemeyeceğini vurguladı. Müzisyen dört maddelik önerisi ise şöyle:

“İlk olarak derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanmalı. Kimse kimseyi öldürmemeli. Ardından da büyük bir anlaşma masası kurulmalı ve çözüm için çalışmalara başlanmalı. Tüm vatandaşlarına ırk, din ve bir önceki milliyeti fark etmeksizin eşit hak tanıyan yeni bir devlet. Bu yeni devlette, mutlak ama mutlaka demokrasi olmalı. Üçüncüsü, yeni devlet anayasasında, tıpkı Güney Afrika’daki apartheid sonrası olduğu gibi hakikatın ortaya çıkarılması ve uzlaşmaya ilişkin hükümler bulunmalı. Son olarak da Golan Tepeleri bu çözüm planının bir parçası değil. Zira o tepeler Suriye’ye ait. Benim çözüme dair hayalim bu”

Babasını 2. Dünya Savaşı sırasında kaybettiğini hatırlatan Roger Waters, yayınladığı videonun sonunda taraflardan bir an önce durmalarını ve barışın gelmesini istedi.

Yarım yüzyıl sonra Roger Waters'tan 'Ayın Karanlık Yüzüne' yeni bakışYarım yüzyıl sonra Roger Waters’tan ‘Ayın Karanlık Yüzüne’ yeni bakış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.