Sofya, opera ve ‘Tosca’: Yıllar geçse de bu kalp seni unutur mu?

Atatürk'ün bir dönem yaşadığı Sofya'da yaptığı işlerden biri opera ve baleye gitmekti. 'Tosca' da en sevdiği operalardan biriydi. Sofya Opera ve Balesi, Cumhuriyet'in 100. Yılı için Türkiye'ye geldi ve O'nun adını taşıyan AKM'de, bir zamanlar temsillerini izlediği Ata için 'Tosca'yı sahneledi.

Kültür Sanat 14 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Mustafa Kemal Atatürk 1913-1915 arasında Sofya Askeri Ataşeliği yaptığı için iki yıl bu şehirde yaşadı. Yeniçeri kıyafetiyle çekilmiş fotoğrafı işte o yıllara ait. Şehirde verilen kostümlü baloya Yeniçeri kıyafeti ile gitmiş ve etrafında derin bir hayranlık uyandırmıştı. Mustafa Kemal’in Sofya’da bulunduğu sırada sıklıkla yaptığı işlerden biri de operaya gitmekti.

Sofya Opera ve Balesi, yıllar önce kendi şehirlerinde yaşayan ve temsillerini izlediği bilinen Atatürk’ü unutmadı. Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları için Sofya Opera ve Balesi İstanbul’a geldi ve Atatürk’ün en sevdiği operalardan biri olan ‘Tosca’yı sahneledi. Hem de Atatürk Kültür Merkezi’nde.

Atatürk’ün Sofya yıllarına sembolik bir yolculuk

Aslında bu Sofya Opera ve Balesi’nin Türkiye turnesinin bir parçasıydı. Turneyi de Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçili organize ediyordu. Gösteri öncesi Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov  yaptığı konuşmada Atatürk’ün Sofya günlerini unutmadı. İtalyan besteci Giacomo Puccini’nin ‘Tosca’ operasının, Atatürk’ün Sofya yıllarındaki izlerine duygusal ve sembolik bir yolculuk olduğunu söyledi.

Etkinliğin geliri, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgeye yardım için bağışlanacağı için katılım da yoğundu. Büyükelçi Tcholakov “Dostların sadece mutlu anlarda değil, üzüntülü anlarda da bir arada olması gerekiyor. 6 Şubat akşamı Adana Havalimanı’nda ve takip eden günler ve haftalarda da birlikteydik. Kurtarma birliklerimiz yıkıcı depremden etkilenen bölgelerde, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından meslektaşlarıyla birlikteydi. Böyle olması gerekirdi, dost kara günde belli olur” dedi.

Konuşma sonrası ise ‘Tosca’ sahnelendi. Plamen Kartalov’ın yönettiği operanın müzik direktörlüğünü Bulgaristan ve Türkiye çifte vatandaşlığına sahip Sunay Muratov üstleniyordu. Kadroda Floria Tosca rolünde Radostina Nikolaeva, Mario Cavaradossi rolünde Kostadin Andreev ve Baron Scarpia rolünde Ionut Pascu yer alıyordu. Büyük beğeni toplayan gösteri tarihsel olarak

Atatürk'ün en sevdiği opera olan 'Tosca' Aspendos'ta sahnelendiAtatürk’ün en sevdiği opera olan ‘Tosca’ Aspendos’ta sahnelendi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.