Ressam Teoman Südor’a veda

Ressam Teoman Südor 81 yaşında hayatını kaybetti. Eserleri Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın da pek çok ülkesinde sergilenen Südor Cumhuriyetin ikinci kuşak ressamları arasında yer alıyordu.

Kültür Sanat 11 Eylül 2024

Türk resminde bir devir kapanıyor. Geçen hafta Mehmet Güleryüz’ün ölümünden sonra bir kayıp haberi daha geldi. Teoman Südor 81 yaşında hayata veda etti. Ölüm haberini Südor’un ailesi duyururken ölüm nedeni hakkında açıklama yapılmadı. Cumhuriyetin ikinci kuşak ressamları arasında yer alan Südor İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisiydi. İlk eserini 1967 yılındaki bir karma sergide sanataseverlerle buluşturan Südor 1976’da Cumalı Sanat Galerisi’nde de ilk sergisini açtı.

1943 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Teoman Südor İstanbul’daki eğitiminin ardından 1970’te İtalya’ya gitti. 1974 yılına kadar Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nde temel tasarım eğitimi aldı. Südor Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 1985’ten emekliye ayrıldığı 2006 yılına kadar akademisyenliğini sürdüren usta ressamın eserleri Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da çeşitli koleksiyonlara girdi.

Eserleri Oslo’dan Tokyo’ya sergileniyor

Resim çalışmalarının yanı sıra gravür örneklere imza atan Teoman Südor sanat hayatı boyunca hem Türkiye hem de İtalya ve Avusturya gibi ülkelerde çeşitli sergiler açtı. Yapıtlarında doğadaki nesneler ve onlara yüklediği simgesel işlevleri kullanan ressamın eserleri İstanbul Modern, İstanbul Resim Heykel Müzesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Norveç Sanat Müzesi, Tokyo Hanga Müzesi, İzmir Resim Heykel Müzesi ve Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi’nde sergileniyor. Südor’un yapıtlarının yer aldığı Retrospektif kitap İş Baknası Kültür Yayınları tarafından 2009 yılında yayınlanmıştı.

Ezeli muhalif Mehmet Güleryüz!Ezeli muhalif Mehmet Güleryüz!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.