Türkiye’nin müzik raporu: Rap dinliyor, Sezen Aksu ile dertleniyor

Türkiye'de 10 yılı geride bırakan dijital müzik dinleme platformu Spotify, bu süre zarfından dinleme alışkanlıklarına dair ayrıntılar paylaştı. Sezen Aksu, Ezhel ve Uzi, Türkiye'nin en popüler müzisyenleri olurken Madrigal'in 'Seni Dert Etmeler' şarkısı da en çok dinlenen parça oldu.

Kültür Sanat 12 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Dijital müzik dinleme platformu Spotify, Türkiye’nin son yılına ait müzik dinleme alışkanlıklarını ortaya koydu. Türkiye pazarına adım attığı günden bu yana geçen 10 yılda müzik dinleme alışkanlıklarındaki değişime dikkat çeken platform, 2013-2023 yılları arasındaki değişimi paylaştı. Dijital müzik dinleme platformu, Türkiye’nin Top 100 listesinde yerli sanatçılara ait yalnızca üç şarkı yer alıyordu. Bundan tam beş yıl sonra yani 2018’e gelindiğinde ise platform, Türkiye’nin Top 100 listesinde 72 adet yerli şarkı ile büyük bir yükselişe şahit oldu. 10 yılın sonunda ise; 2023 itibarıyla, en çok dinlenen 100 şarkının 94’ü yerli şarkılardan oluşuyor.

Türk müzisyenlerin yurt dışında dinlenme oranı %75 arttı

Spotify verilerine göre Türk sanatçıların Türkiye dışındaki ülkelerde dinlenme oranı yıllar içerisinde ciddi bir artış gösterdi. Bugün 180’in üzerinde ülkede 551 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşan Spotify’da, Türk sanatçıların Türkiye dışındaki ülkelerde dinlenme oranı her yıl ortalama yüzde 75’e yakın bir artış ivmesi yakaladı.

Dijital platform Spotify tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’deki müzikseverlerin, müzikal zevki de 10 yıl içerisinde değişti. 2013 ile 2017 yılları arasında daha çok pop müzik ilgi görürken sonrasında alternatif ve deneysel sesler dinleyicilere daha fazla hitap etti. 2017’den itibaren ise hip hop en çok dinlenenler listelerine üst sıralara tırmanmaya başladı. Hip hop günümüzde Türkiye’de en popüler müzik türü olmayı sürdürüyor.

Bu verilerin ışığında Türkiye’de son 10 yıla damgasını vuran müzisyenler şöyle sıralandı. Ezhel, UZI, Sezen Aksu, Sagopa Kajmer, Duman, cakal, Lvbel C5, Emir Can İğrek, Yüzyüzeyken Konuşuruz ve  Dolu Kadehi Ters Tut.

Müzik Radarı bu hafta farklı türleri buluşturuyorMüzik Radarı bu hafta farklı türleri buluşturuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.