Star Wars evreninde tartışma çıktı: Kaç Jedi katliamdan kurtuldu?

Star Wars evreni bir yandan yeni hikayelerle genişletilmek isteniyor ama bu o kadar da kolay olmuyor. Serinin hayranları hiçbir detayı atlamıyor ve tartışmalar arka arkaya geliyor. Son tartışma konusu Klon Savaşları'nda Jedi'ların katledilmesine neden olan Emir 66 ile ilgili.

Kültür Sanat 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Geçen günlerde yeni hikayelerle evreni genişlettiğini duyuran Star Wars cephesinden haberler var. Daha doğrusu tartışmalar… Jon Favreau’nun yaratıcılığını üstlendiği ‘The Mandalorian’ dizisinin yeni sezonu, Star Wars evreninin ilk aksiyon dizisi olarak  geçen ay ekranlara gelmişti. Dizi, en sevilen kahramanların geçmişine ışık tutması ve heyecan verici aksiyon sahneleriyle beğenileri toplamıştı.

Ancak izleyicilerin tartıştığı bazı konular da var. En son tartışma ‘The Mandalorian’ın üçüncü sezon dördüncü bölümünde Jedi Ustası Kelleran Beq’in dönmesiyle başladı. Önemli bir karakterin dönüşü genelde hoş bir sürpriz kabul edilip izleyicileri mutlu etse de Star Wars evreni için bu durum pek de geçerli değil. Zira bu dönüşlerin, hikayenin orijinalinde yer alan ‘Emir 66/Order 66’ya uygun olmadığını düşünen izleyiciler var.

Order 66 ne diyecek olanlara… ‘Emir 66/Order 66’ ifadesi, Star Wars evreninde Klon Savaşları sırasında İmparator Palpatine tarafından verilen bir emri ifade ediyor. Bu emir, Palpatine’in, Klon Ordusu’ndaki klon askerlerine Jedi Şövalyeleri’ne karşı isyan etmelerini emrettiği bir komut. Verilen bu komut nedeniyle Jedi’lar katliama maruz kalmıştı neredeyse tamamı öldürülmüş, Galaktik İmparatorluk’u yükselişe ve Jedi Düzeni de çöküşe geçmişti. 

Hal böyleyken yeni Star Wars hikayelerinin, ‘Emir 66’dan sağ kurtulan daha fazla Jedi’ı ortaya çıkarmaya devam etmesi tartışmaları da beraberinde getiriyor. Ve yönetmen George Lucas’ın Star Wars evreni için orijinal planı, bu durumun daha da kötüleşeceğini gösteriyor.

Beterin beteri de olabilirdi

Yönetmen George Lucas’ın Star Wars evreni için orijinal planı, Emir 66’nın hayatta kalan Jedi sayısının 50 ila 100 civarında olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor. Bu, yalnızca birkaç hayatta kalanın yer aldığı mevcut durumdan çok daha yüksek bir sayı. Eğer Lucas orijinal planına sadık kalsaydı, orijinal üçleme sırasında 100 Jedi’ın hayatta kaldığını görecektik. Bu durum da Yoda’nın Luke’un son Jedi olduğu iddiasıyla çelişecek ve Jedi’ların orijinal üçleme sırasında nerede oldukları hakkında hikayeye dair soru işaretlerini beraberinde getirebilirdi.

Sonuç olarak, bazı hayranlar mevcut durumda çok fazla Jedi’ın hayatta kaldığını düşünse de, Lucas’ın orijinal planı gösteriyor ki durum daha da kötü olabilirdi. Disney ve gelecekteki yaratıcıların, Star Wars evreninin bu yönünü hikaye anlatımında nasıl ele alacaklarını bekleyip göreceğiz.

Star Wars Evreni’nin yol haritası belli oluyor: Üç yeni Star Wars filmi yoldaStar Wars Evreni’nin yol haritası belli oluyor: Üç yeni Star Wars filmi yolda



10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.