Stephen King’in 23 kitabı ABD’de yasaklandı, yazar küfrederek tepki gösterdi!

Ünlü korku ve gerilim yazarı Stephen King'in 23 kitabı Florida'da yürürlüğe giren tartışmalı yasayla okul kütüphanelerinden yasaklandı. King yasaklara tepkili. Sosyal medyadan "What the f*ck!" diye tweet attı!

Kültür Sanat 4 Eylül 2024

Geçen sene yürürlüğe giren yasanın ardından ABD’de de yasaklanan yazarlar kervanına Stephen King de eklendi. Yazarın 23 kitabı Florida’daki okul kütüphanelerinde yasaklandı. Karar Florida’da kabul edilen Eğitimde Ebeveyn Hakları Yasası adlı tartışmalı yasa kapsamında alındı. Kamuoyunda ‘Don’t Say Gay’ (Sakın Gay Deme) olarak anılan yasa okul müfredatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğin konu edilmesini yasaklıyor.

King’in raflardan kaldırıldığı bildirilen romanlarından bazıları ‘Göz/Carrie,’ ‘O/It’, ‘Kara Kule/The Gunslinger’, ‘Ölüme Karşı Koşan/The Running Man’ ve ‘Uzun Yürüyüş/The Long Walk.’ King’in yayıncısı Simon & Schuster, diğer beş büyük yayıncıyla birlikte geçen hafta Florida yasalarına meydan okuyan bir dava açtı.

Yazar da yasağa öfkeliydi. King Florida’daki okul kütüphanelerinde 23 kitabının yasaklandığını öğrenince sosyal medyadan tepki gösterdi: “What the f*ck?/ Lanet olsun bu ne böyle!”

ABD’deki kitap yasakları son zamanlarda ülkenin en çok tartıştığı konulardan biri. Yasa Temmuz 2023’te yürürlüğe girdi ve Aldous Huxley’in ‘Cesur Yeni Dünya’ ve Mark Twain’in ‘Tom Sawyer’in Maceraları gibi klasiklerin yanı sıra, Anne Frank’in ‘Bir Genç Kızın Günlüğü’ gibi kurgusal olmayan kitapların da ilkokul, ortaokul ve lise kütüphanelerinden kaldırılmasına neden oldu.

Geçen ay da Utah eyaletinde Margaret Atwood’un da ‘Antilop ve Flurya/Oryx ve Crake’ kitabı da dahil olmak üzere 13 kitabı okul kütüphanelerinde yasaklanmıştı. Yasaklanan kitaplar arasında Atwood’un Türkçeye de çevrilen ‘Antilop ve Flurya/Oryx ve Crake’ dışında Rupi Kapur’un ‘Süt ve Bal/ Milk and Honey’i Sarah J. Maas’ın ‘Güller ve Dikenler Sarayı’ ve Ellen Hopkins’in ‘Crank’i vardı. Yasağa gerekçe olarak kitaplardaki cinsellik gösterilmişti.

Karanlık Gün: Booker Ödüllü yazar Margaret Atwood ABD'de yasaklandıKaranlık Gün: Booker Ödüllü yazar Margaret Atwood ABD’de yasaklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.