Syedra Antik Kenti’nde 1800 yıllık Nike heykeli

Syedera Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılarda yeni arkeolojik buluntular ortaya çılarıldı. Bunlardan biri de 1800 yıllık Nike heykeli. Antik dönemde zafer tanrıçası olarak bilinen Nike'ye ait heykelin parçaları da büyük oranda birleştirilmiş durumda. Eser, Alanya Müzesi'nde sergilenecek.

Kültür Sanat 27 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Syedra Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan Nike heykelinin parçaları birleştirildi.

Alanya yakınlarındaki Syedra Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün destekleriyle, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer başkanlığındaki ekip tarafından beş yıldır yürütülen kazılarda önemli buluntular gün yüzüne çıkartılmaya devam ediyor. Son olarak arkeolojik kazılarda bir Nike yani zafer tanrçıası heykeli bulundu.

Syedra Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında bugüne kadar vaftiz mağarası, sütunlu cadde ve Herakles tasvirli mozaiklerin bulunduğu bir hamam bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, yaptığı açıklamada alanda yıl boyunca kazı ve koruma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Nike heykelinin parçaları birleştirildi

Kazı sırasında dün çok önemli bulgulara rastladıklarını anlatan Ergürer, “Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un Syedra ziyaretinden sonra çalışmalarımız hızlandı. Çalışmalar sırasında sütunlu caddenin batı bölümünde, o dönemin önemli kişilere yapılan mezar binası altında, heykel ile karşılaştık. Bu bizim için sürpriz oldu. Şu anda 75 santimetre uzunluktaki heykel, tüm parçalar birleştiğinde bir metreye ulaşacak.” dedi. Heykelin özelliğini anlatan Ergürer, kanatlı oluşuna ve o dönem için zaferin simgesi olmasına işaret ederek, şu ana kadarki parçalardan bir kanadın tamamen birleşebileceğini ifade etti.

Syedra Antik Kenti’nde devam eden kazılarda diğer parçaları da yavaş yavaş ortaya çıkardıklarını aktaran Ergürer, şöyle konuştu: “Nike, yani zafer tanrıçasının bugün de bir el parçasını tamamladık. 35-40 parça tamamen elimizde. Anadolu’da çok eskiden de gördüğümüz bir figür aslında. Sadece isim değişikliği oldu. Pagan inanışın bir tanrıçası olan Nike, büyük ihtimalle Hristiyanlığın gelişiyle, kabul görmemeye başladı ve bugün bulunduğu bölüme atıldı. Bu atılma nedeniyle biraz tahribata uğramış. Biz de bu eserin restorasyonunu tamamlayınca Alanya Müzesi’ne kazandıracağız.”

Malazgirt'te bulunan altın kaplama tuğ sergilenmeye başlandıMalazgirt’te bulunan altın kaplama tuğ sergilenmeye başlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.