Taksim’de bir de Cumhuriyet Müzesi olacak!

Taksim'de yıllardır atıl bir vaziyette duran maksemin restorasyonunda sona gelindi. İBB Miras tarafından yapılan çalışmalar tamamlandı. 292 yıllık tarihi yapı şimdi Cumhuriyet Müzesi adıyla kapılarını ziyaretçilere açacak. Açılış bu cumartesi.

Kültür Sanat 5 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Cumhuriyet Müzesi, Taksim Camii ile Taksim Cumhuriyet Anıtı arasındaki tarihi bölümde açılacak.

Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Anıtı, Taksim Camisi ve şimdi de Cumhuriyet Müzesi. İstanbul’un merkezi semboller meydanında özel bir yapıya daha kavuşuyor. İstanbul’un merkezi Taksim’de yıllar boyunca atıl kalan tarihi yapı kent kültürüne kazandırıldı. Her gün yüzbinlerce insanın önünden geçtiği Taksim Maksemi, Cumhuriyet Müzesi olarak kapılarını ziyaretçilere açıyor. İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon sürecinden geçen tarihi yapıda cumhuriyetin kuruluş sürecine dair bilgi ve belgeler sergilenecek. Ancak şimdilik müzenin içeriğine dair detaylı bir bilgi paylaşılmadı. Müzenin açılış tarihi 8 Haziran.

Müzede cumhuriyetin kuruluş süreci anlatılıyor.

Taksim Maksemi 292 yaşında

Osmanlı padişahı 1. Mahmut döneminde 1732, yılında bir su depolama ve dağıtım merkezi olarak inşa edilen maksem İstanbul’un büyümesiyle oluşmaya başlayan bu yeni yerleşime de ismini vermişti. 292 yaşındaki tarihi yapı uzun süre bu işleviyle kullanılsa da sonra işlevini kaybetmişti. Kadir Topbaş’ın belediye başkanlığı döneminde geçici sergilere evsahipliği yapan maksem bir süre sonra kapatılmıştı. Tarihi yapı kapandıktan sonra kentin merkezindeki bir yapıya yakışmayacak şekilde yıllar boyunca atıl kalmıştı.

Yakın zamanda Ataköy Baruthane, Büyükada Taş Mektep, Bulgur Palas ve Artİstanbul Feshane’gibi tarihi yapıları restore eden İBB Miras, Taksim Maksemi’ni de şehre kazandırdığı yerlere ekledi. İstiklal Caddesi’ndeki canlanmanın da bir parçası olan müzeyle birlikte, bölge bir kültür sanat mekânı daha kazanmış olacak.

İstanbul’un 7. tepesindeki Bulgur Palas dünyanın en ünlü fotoğraf ajansı Magnum ile buluştu!İstanbul’un 7. tepesindeki Bulgur Palas dünyanın en ünlü fotoğraf ajansı Magnum ile buluştu!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.