Tarihi Salih Paşa Çeşmesi sarı kırmızıya boyandı

Tarihi Salih Paşa Çeşmesi kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından boyandı. Sarı ve kırmızı renklere boyanan çeşme restore edilecek. Fatih ilçesinde bulunan çeşmenin tarihi altı asır öncesine dayanıyor.

Kültür Sanat 16 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tarihi çeşme 20. yüzyılın başlarında restore edilmişti.

Tarihi Salih Paşa Çeşmesi, sarı kırmızı renklerine boyandı. Fatih’te bulunan 15. yüzyıla ait çeşme son olarak 1912’de tadilat görmüştü. Sosyal medyadaki tepki üzerine çeşmedeki kırmızı renk önce sarı, ardından da beyaz boya ile kapatıldı. Fatih Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, tarihi çeşmenin uygun şekilde temizleneceği belirtildi.

Tarihi Salih Paşa Çeşmesi yenilenecek

Tarihi Salih Paşa Çeşmesi, Geçtiğimiz günlerde kimliği tespit edilemeyen kişiler tarafından çeşmenin kemeri önce sarı kırmızı renklere boyanmış akabinde gelen tepkiler üzerine bu sefer kaldırım bordürleri ile beraber tekrar beyaza boyanmıştır. Yapılması planlanan onarım çalışması ile şiş bir yüzeyinde bulunan tüm boya katmanları ve kirlilikler uygun mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlenecektir. Çeşmede kot çalışması yapılarak kurna bölümündeki eksiklikler tamamlanarak çeşme yeniden suyuna kavuşturulacaktır.

Tarihi çeşme, Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılmıştı.

Yıllardır çeşmenin bulunduğu sokakta yaşadığını belirten Kamber Hüseyin Aydın, “Çeşmemizden daha evvelden Hamidiye suyu, ardından Terkos suyu akardı, şimdi de iptal oldu. Galatasaray şampiyon olduktan sonra buranın gençleri çerçeveyi boyamışlar. Kaldırımları da” diye konuştu.

Sanat Tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, Salih Paşa Çeşmesi’nin semtin simgesi olduğunu belirtti. Yılmaz, “Bu sevimsiz bir olayla da gündeme geldi. Bir taraftan bu da belki olumlu bir şey İstanbullular, İbn-i Meddas Salih Paşa Camii’ni bu sevimli çeşmeyi bu küçük meydancığı ve sokak dokusunu görme fırsatını hatırladı. Çünkü burası İstanbul’da ahşabı en iyi korunmuş sokaklardan biri, onu da hatırlamakta fayda var. Maalesef bazen çok heyecanlandığımızda ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Böyle kentin ya da semtin simgesi olan o semte ismini veren bir yapıya da işte o an hoşumuza giden bir şeyi yapabiliyoruz. Tabii bu renklere boyanması, bir takımın renklerine boyanması hoş bir şey değil.  En azından gündeme geldi. Belki çeşme daha iyi bir bakım görecek. Adını verdiği semtte daha iyi bir görüntüyle İstanbulluların gündemine gelecektir” dedi.

Patara Deniz Feneri'nde sona doğruPatara Deniz Feneri’nde sona doğru

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.