Tarık göründü, Pekcan konuştu, ikisi birlikte Ferit oldular ve 11 yıl arayla aynı gün veda ettiler!

Biri Türk sinemasının en önemli aktörlerinden biriydi, diğeri 'seslerin efendisi'. Tarık Akan ve Pekcan Koşar 11 yıl arayla aynı gün, 16 Eylül'de aramızdan ayrıldı. Koşar, Tarık Akan'ı Ferit zamanlarında seslendiren sanatçıydı.

Kültür Sanat 17 Eylül 2024

Tarık Akan ile Pekcan Koşar… Sinemanın tanrıları mı karar verdi bilinmez ama aynı gün aramızdan ayrıldılar: 16 Eylül’de. Pekcan Koşar’ı 2005’te kaybettik, Zincirlikuyu’da yatıyor. Tarık Akan ise Pekcan’dan 11 yıl sonra 2016’da yaşamını yitirdi ve ebedi istirahat yeri Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı.

Peki aralarında nasıl bir ilişki var derseniz, Pekcan Koşar birçok filmde Tarık Akan’ı seslendiren yani onun sesi olan oyuncuydu. 13 yıl arayla İstanbul’da doğdular. Koşar 1936, Tarık Akan ise 1949’da dünyaya gözlerini açtı. İkisi de 60’larında, Koşar 69 yaşında, Akan ise 66’sında veda etti bu dünyaya.

1975 yapımı ‘Bizim Aile’ filmine kadar Tarık Akan’ı Hayri Esen, Abdurrahman Palay, Cüneyt Türel, Toron Karaca seslendiriyordu. Sonra Tarık Akan’ın sesi Pekcan Koşar’a emanet edildi. ‘Hababam Sınıfı’ serisinde, ‘Ateş Böceği’, ‘Ah Nerede’, ‘Alev’, ‘Öyle Olsun’, ‘Baraj’, ‘Sevgili Dayım’, Paramparça’, ‘Adem ile Havva’ ve ‘Skandal’ filmlerinde Akan’ın sesi oldu Koşar. Yani bir anlamda Tarık Akan’ın Ferit zamanlarının sesi Pekcan Koşar’dı.

Yönetmen Bülent Pelit ‘seslerin efendisi’ diye tanımladığı Pekcan Koşar’ın seslendirme yapacağı insanlardan izin istediğini anlatmıştı. Bu onun prensiplerinden biriymiş. Doğal olarak Tarık Akan’la da bir hukuku olmuş olabilir. Ama birbirleri hakkında bir cümle kurduklarına rastlamadık. Belki arşivlerde kalmış söyleşilerden ya da kimi anekdotlardan çıkar.

Koşar’ın ses verdiği bir başka isimse Kadir İnanır, hem de ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filminde. Doğal olarak Türk sinemasının iki büyük aktörünün sesi olmuş bir oyuncu ve seslendirme sanatçısıydı Pekcan Koşar. Tarık Akan kendi sesiyle konuşmaya başlaması çok sonraları.

Tarık Akan Türk sinemasının en büyük aktörlerinden biri. Gerek sanatçı duruşuyla gerekse aydın tavrıyla her zaman hatırlanacak bir isim. Pekcan Koşar ise ‘seslerin efendisi’. Sinemasal karakter olan Ferit’i birlikte yarattılar. 11 yıl arayla aynı gün veda ettiler. Bu 16 Eylül’de Akan’ı anarken Pekcan Koşar’ı da hatırlatmak istedik.

Tarık Akan ölümünün 6'ncı yılında mezarı başında anıldıTarık Akan ölümünün 6’ncı yılında mezarı başında anıldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.