İtalya’ya Mona Lisa davasında güçlü müttefik

İtalya yıllardır Leonardo Da Vinci'nin şaheseri 'Mona Lisa'nın iadesi için Fransa'ya çağrı yapıyor. Ancak bu kez bu isteği arkeoloji dünyasından da büyük bir destekle yineliyorlar.

Arkeoloji 25 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Zahi Hawass, yaşayan en önemli arkeolog olarak kabul ediliyor.

Zahi Hawass arkeoloji dünyası tarafından yaşayan en büyük arkeolog kabul ediliyor. Antik Mısır konusunda uzman isim Hawass İtalya’da bir konferansta ev sahibi ülkeye çok değerli bir destek verdi. İtalya’nın ‘Mona Lisa’nın iadesine yönelik taleplerine destek veren Hawass, benzer bir tavrı da British Museum’da sergilenen Rosetta Taşı’nın Mısır’a geri verilmesi konusunda İtalya’dan bekliyor. Bu noktada istediğini de almışa benziyor.

Mısırlı arkeolog Zahi Hawass’ın ‘Mona Lisa’ya ilişkin yorumları, eserin geleceğine ilişkin on yıllardır süregelen tartışmayı alevlendirdi. Eserin Floransalı zengin bir ipek tüccarı olan Francesco del Giocondo tarafından 1503 yılında sipariş edildiğine ve Da Vinci tarafından da 15 yıl sonra Fransa’da tamamlandığına inanılıyor. Fransa Kralı I. François’nın sanatçının ölümünün ardından eseri yasal olarak satın almıştı. 1. François ölene kadar Leonardo Da Vinci’yi himayesinde bulundurmuş ona çalışmalarını sürdürmesi için bir şato tahsis etmişti. Dolayısıyla uzmanlara göre İtalya’nın hukuki açıdan tabloyu geri alabilmesi bir hayli zor görünüyor.

Mona Lisa için destek

Konferansla birlikte İtalya ve Mısır karşılıklı olarak kendilerine ait olduğunu savundukları tarihi eserlerin İngiltere ve Fransa gibi ülkelerden iadesi konusunda birbirilerini destekleyecek. Hawass İtalyan medyasına “İtalya Kültür Bakanı’nı gördüğümde onunla konuşacağım. İtalya ve ben İtalya’nın çalınan eserlerini iade etmek için bir araya gelebiliriz. ‘Mona Lisa’ en önemli şey. İtalya’ya geri dönmeli” dedi.

British Museum’da sergilenen Rosetta taşı, müzenin en çok ilgi gören eserlerinden.

Arkeolog Zahi Hawass şu anda British Museum’da bulunan Rosetta Taşı, Berlin’deki Neues Museum’da bulunan Nefertiti Büstü ve Louvre’daki Dendera Zodyakı olmak üzere üç Mısır hazinesinin ait olduğu ülkeye iade edilmesi yönündeki daha önceki taleplerini de yineledi.

Belgeseli Netflix’te zirveye yerleşti

Zahi Hawass daha önce Mısır’ın Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri olarak görev yapmış, 2011 yılında ülkenin Eski Eserler Bakanı olmuş ve Barack Obama ile Beyoncé’yi arkeolojik hazinelerin etrafında gezdirirken fotoğraflanmasıyla uluslararası tanınırlığa kavuşmuştu. Arkeolog Hawass’ın unutulmuş bir Mısır kralının uzun süredir kayıp piramidini arayışını belgeleyen filmi ‘Unknown: The Lost Pyramid’ bu yılın başlarında Netflix’te yayınlandı ve platformun küresel izlenme listelerinde bir süre zirvede yer aldı.

Altı ayda 19 tarihi eser Türkiye'ye iade edildiAltı ayda 19 tarihi eser Türkiye’ye iade edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.