Kibele Sanat Galerisi yeni sezonunu Taviloğlu koleksiyonuyla açtı
Mustafa Taviloğlu'nun İstanbul'un yedi ayrı mekanında açılan 'Bir Koleksiyoner Hikayesi' başlıklı devasa sergisi gördüğü yoğun ilgi üzerine üç ay uzatıldı. Taviloğlu 10Haber'e "Sergiler 15 Mart'a kadar açık olacak' diyerek bu müjdeli haberi verdi.
Mustafa Taviloğlu sanat koleksiyonundaki resimlerin hepsini ‘Bir Koleksiyoner Hikayesi’ sergisinde 21 Eylül’de sergilemeye başlamıştı. Adeta bienal gibi bir sergiydi bu. 2412 eserin yer aldığı koleksiyon Artİstanbul Feshane, Galeri Eyüpsultan, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Sanat Müzesi, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, Mecidiyeköy Likör Fabrikası ve Müze Gazhane olmak üzere yedi ayrı mekanda sergilenmeye başlanmıştı.
Bu büyük serginin 15 Aralık’a kadar açık olacağı duyurulmuştu. Fakat İstanbul’da farklı lokasyon ve mekanlarda izleyici karşısına çıkan serginin tamamını gezmek biraz zor görünüyordu. İzleyiciden gelen istek üzerine serginin üç ay uzatıldığı haberi geldi.
Mustafa Taviloğlu 10Haber’e yaptığı açıklamada bu haberi doğruladı ve “Bütün sergiler 15 Mart’a kadar açık. Sadece Artİstanbul Feshane’de açılan sergiyi Ritz Carlton Center’a taşıyoruz. Onun dışındakilerde bir değişiklik yok. İnsanların koleksiyondaki bütün eserleri görmesi zaman alabiliyor. Yoğun istek olunca değerlendirdik ve böyle bir karar aldık” dedi.
‘Bir Koleksiyoner Hikayesi’ sergisi hem Taviloğlu’nun 1972’de Necdet Kalay’ın bir resmini satın alarak oluşturmaya başladığı koleksiyonun tamamına hem de Taviloğlu’nun koleksiyonerlik macerasına odaklanıyor. Türk sanat tarihinin bir anlamda resmi geçidi olan bu koleksiyonda geçmişten günümüze 903 sanatçının eserleri bulunuyor.
Serginin Artİstanbul Feshane’den Ritz Carlton Center’a taşınacak olan bölümünde ‘Tanıdığımız İnsanlar’ başlığıyla 19. yüzyıldan günümüze insan ve yaşama dair görünümlerini konu alan eserler yer alıyor. Ki burada koleksiyonda geniş yer tutan bir tema olarak figüre odaklanılıyor.
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ‘Yarım Asırlık Serüven’ başlığı altında kronolojik olarak koleksiyonun oluşumu ve gelişimi anlatılıyor.
Haliç Tersanesi’ndeki İstanbul Sanat Müzesi’nde ‘İzlediğimiz Manzaralar’ başlığıyla koleksiyondaki ağırlıklı olarak peyzaj ve manzara konulu eserler bir araya getirildi. Kadıköy’deki Müze Gazhane’de ‘Gördüğümüz Renkler’ başlığıyla koleksiyondaki gerçeklik ve somut imgeyi aşan soyutlamanın renkli dünyasını anlatan eserler izleyiciye sunuluyor.
Mecidiyeköy’deki Tarihi Likör Fabrikası ‘Tanıdığımız İnsanlar, Yaşadığımız Şehir’ başlığıyla koleksiyondaki kamusal alanlar, şehirler, mahalleler ve evler gibi insanların yaşam alanlarına dair görünümleri tasvir eden eserlere ev sahipliği yapıyor. Mekanın üst katında koleksiyona 2012 sonra dahil olan figüratif eserler yer alırken alt kat şehir/kentsel mekan temasına odaklanıyor. Levent’teki İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde figüratif ve soyut eserlerden oluşan bir seçki yer alıyor. Galeri Eyüpsultan’daysa yine koleksiyondaki soyut eserlerden oluşan bir seçki sunuluyor.