Bir Teoman bir de Miyazaki: Emekli olamıyorlar!

'Komşum Totoro’, ‘Prenses Mononoke’, ‘Howl’un Yürüyen Şatosu’ ve Oscar ödüllü ‘Ruhların Kaçışı’ filmlerinin yönetmeni Hayao Miyazaki daha önce birkaç kez emekli olacağını duyurmuştu ancak görünen o ki kamerasını bırakmaya henüz hazır değil. Yönetmen yeni filmi için çalışmalara çoktan başlamış bile.

Kültür Sanat 4 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Miyazaki'nin 2001 yapımı 'Spirited Away' filmi, Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü ve 75. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Filmi ödülünü kazanmıştı.

Yönetmen Hayao Miyazaki emeklilik planlarını yine erteledi. ‘Komşum Totoro’, ‘Prenses Mononoke’, ‘Howl’un Yürüyen Şatosu’ ve Oscar ödüllü ‘Ruhların Kaçışı’ filmlerinin yönetmeni Hayao Miyazaki daha önce birkaç kez emekli olacağını duyurmuştu ancak görünen o ki kamerasını bırakmaya henüz hazır değil.

Miyazaki bir sonraki filmi için çalışmaya çoktan başladı

Yönetmen 2013’te bir daha uzun metrajlı film yapmayacağını açıklamıştı ancak bir süre sonra ‘How Do You Live/Kimitachi wa Do Ikiru ka’ üzerine çalıştığını duyurmuştu. 82 yaşındaki yönetmenin 2023 yapımı filminin kariyerinin son filmi olacağı tahmin ediliyordu ancak Miyazaki yola devam etmeye hazır. Yönetmenin kurucusu olduğu Stüdyo Ghibli’nin yapımcısı Toshio Suzuki, Miyazaki’nin bırakın emeklilik hayalleri kurmayı bir sonraki projesi için çalışmalara başladığını açıkladı: “Her gün bu yeni projeyi düşünüyor, artık onu durduramıyorum.” Suzuki ayrıca Miyazaki çalışmaya devam edene kadar yönetmene eşlik edeceğini de söyledi: “82 yaşında, sanırım 90 yaşlarına kadar devam edecek. Sonuna kadar onunla gideceğim.

Miyazaki’nin 10 yıl aradan sonra çektiği ilk uzun metrajlı 2023 filmi ‘How Do You Live.’

Miyazaki’nin gizemi

Miyazaki’nin 10 yıl aradan sonra çektiği ilk uzun metrajlı filmi ‘How Do You Live’ ise alışılmışın dışında bir tanıtım stratejisi izledi. Film vizyona girene kadar hakkında her şey gizli tutuldu. Japonya’da vizyona giren, dünya gösterimi için de yıl sonunu bekleyen film, İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Japonya’da geçiyor. Annesini kaybetmiş, babası ve babasının yeni eşiyle birlikte yaşamaya başlayan Mahito isimli çocuğun hikayesini anlatıyor. Afiştede yer alan turna ise Mahito’nun hayatını değiştiriyor zira kuş, Mahito’nun annesinin yaşadığını ve bir kulede kurtarılmayı beklediğini iddia ediyor. Mahito söylenenlere her ne kadar inanmasa da üvey annesi kulede kaybolduğunda artık oraya girmekten başka çaresi kalmadığını kabul edip sihirli bir dünyaya adım atar.

Fragmanlı Vizyon Raporu: Kuru Otlar Üstüne ve sekiz filmFragmanlı Vizyon Raporu: Kuru Otlar Üstüne ve sekiz film

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.