TikTok ile Universal arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşınabilir

TikTok ile Universal arasındaki anlaşmazlık yeni boyut. TikTok kullanıcılar aralarında Taylor Swift, BTS ve Katy Perry gibi müzisyenlerin şarkılarını paylaşmanın yolunu buldu. Bu olaydan sonra Universal ve sanatçılar TikTok'a telif davası açabilir.

Kültür Sanat 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Universal ve TikTok arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşınıyor. Geçen hafta iki dev şirket arasındaki anlaşmazlığın çözüme kavuşamaması nedeniyle Universal’e bağlı müzisyenlerin şarkıları sosyal medya platformundan kaldırılmıştı. Dünyanın en çok dinlenen müzisyenleri arasında yer alan Taylor Swift, BTS, Elton John ve Katy Perry gibi isimlerin şarkılarının platformdan kaldırılması kullanıcıları üzdü. Ancak kısa sürede sosyal medya platformun kullanıcıları bu engeli aştı. Bunun üzerine hem Universal hem de ona bağlı sanatçıların hukuk büroları devreye girdi.

‘TikTok için varoluşsal bir sorun’

Ed Sheeran gibi sanatçıları temsil eden Bray & Krais hukuk bürosundan Simon Goodbody “video paylaşım platformunun Universal Music’e ait içeriği kaldırması gerekirken platform kullanıcılarının ne yaptığını kontrol edemiyor gibi görünüyor. Sorun çığ gibi büyüyor ve bu TikTok için varoluşsal bir sorun, çünkü diğer hak sahipleri Universal’ın daha iyi şartları kabul edip etmeyeceğini ya da davanın mahkemeye gidip gitmeyeceğini yakından izliyor. Platform bizlerle bir anlaşma yapmak zorunda. Yoksa büyük bir telif hakkı talebi kaçınılmaz” dedi.

En dikkat çekici örneklerden biriyse Sophie Ellis-Bextor imzalı ‘Murder on the Dancefloor’ şarkısı. ‘Saltburn’ filmindeki dans sahnesini canlandıran videolara eşlik eden müzik tekrar tekrar kullanılıyor. Bir örnek ‘Murda on the dancefloor sped up’ ve bir diğeri biraz daha farklı bir versiyon olan ‘Orchestral disco’ olarak TikTok’ta yayınlanıyor.

Hukuk firması Pinsent Masons’da fikri mülkiyet avukatı Gill Dennis TikTok ve Universal arasındaki uyuşmazlık hakkında şunları söyledi: “Telif hakkı korumalı şarkıların hızlandırılmış versiyonlarını kullanmak yasaktan kaçınmanın meşru bir yolu değildir. Bunlar yine de orijinal parçaların kopyaları anlamına gelecektir. Zira bunlar yeni ve bağımsız olarak yaratılmış şarkılar değil. Telif hakkı ihlalini önleyemeyecekler ve orijinal parçaların telif hakkı sahibi tarafından ya da onun adına lisanslanmaları gerekecek.”

Universal Müzik Taylor Swift, Sophie Ellis-Bextor, Bad Bunny, Sting, The Weeknd, Alicia Keys, SZA, Steve Lacy, Drake, Billie Eilish, Kendrick Lamar, Harry Styles, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Elton John, Coldplay ve Bob Dylan gibi dünyanın en büyük yıldızlarından bazılarını temsil ediyor.

Universal Music ile TikTok bozuştuUniversal Music ile TikTok bozuştu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.