Universal Music ile TikTok bozuştu

Taylor Swift, Elton John, Adele, Katy Perry... TikTok sonsuza kadar bu isimleri ve şarkılarını kaybedebilir. Zira dünyanın önde gelen müzik şirketlerinden Universal Music ile sosyal medya platformu TikTok arasında kriz çıktı.

Kültür Sanat 1 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Dünyanın önde gelen müzik şirketlerinden Universal Music ile sosyal medya platformu TikTok ödemelere ilişkin bir krizin ardından platformdan şarkılarını kaldırabileceğini açıkladı. Şirket, TikTok’un sanatçılara yaptığı ödemeyi yeterli bulmuyor.

Müzik şirketleri, haklarına sahip oldukları şarkılar platformlarda çalındığında telif ödemesi alıyor. Ancak Universal Music, TikTok’un diğer platformlara göre çok az ödeme yaptığını iddia ediyor ayrıca platformu “zorbalıkla” suçluyor. Çin merkezli ByteDance şirketine ait TikTok’un bir milyardan fazla kullanıcısı olmasına rağmen Universal’in toplam gelirinin yalnızca yüzde 1’ini oluşturduğu belirtiliyor.

Universal Music, internet sitesinde yayınladığı açıklamada TikTok ile anlaşmazlıklarının üç ana konu etrafında toplandığını söyledi. Bu üç başlık şöyle: sanatçıların telif hakları, yapay zeka karşısında sanatçıların haklarını korumak ve TikTok kullanıcılarının çevrimiçi güvenlik koşulları.

TikTok: Universal Music’in açgözlülüğü hayal kırıklığı

TikTok ise yayınladığı açıklamada, şirketi açgözlülükle suçladı:

“Universal Music Group’un kendi açgözlülüğünü sanatçılarının ve şarkı yazarlarının çıkarlarının önüne koyması üzücü ve hayal kırıklığı yaratıyor. Universal’ın durumu yanlış aktarmasına rağmen gerçek şu ki ücretsiz bir tanıtım ve keşif aracı olarak hizmet veren, bir milyardan fazla kullanıcıya sahip bir platformun güçlü desteğinden uzaklaşmayı seçmişlerdir.”

Universal Music, küresel müzik piyasasında önemli isimlerin haklarına sahip. Eğer iki şirket arasında anlaşma sağlanmazsa Taylor Swift, Elton John, Adele, Katy Perry gibi isimlerin şarkıları platformda kullanılamayacak. TikTok ise kullanıcılarına müzik kullanarak kısa videolar çekmesini sağlayan bir sosyal medya uygulaması. Platform için şarkı kullanımı oldukça önemli. Hatta müzik listelerini etkileyecek bir güce bile sahip. TikTok’ta çok kullanılan şarkıların, müzik listelerinde üst sıralara çıktığı örnekler de mevcut.

TikTok ile Universal Music arasındaki anlaşma 31 Ocak 2024 tarihinde (bugün) sona erecek. Şirket, bu tarihten sonra TikTok’u lisanslamayı bırakacak.

TikTok'tan al haberi: Yönetmen Scorsese yeni ilham perisini bulduTikTok’tan al haberi: Yönetmen Scorsese yeni ilham perisini buldu

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.