TikTok’un başı dertten kurtulmuyor: Bu sefer de para cezası yedi

Sosyal medya platformu TikTok'un başı dertten bir türlü kurtulmuyor. Veri güvenliğini sağlamadığı gerekçesiyle birçok ülke ve kurum tarafından yasaklanmaya başlayan TikTok bu sefer de İngiltere'de ceza yedi.

Bilim Teknoloji 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Birçok ülke ve kurum tarafından kara listeye alınmaya başlayan TikTok, bu sefer 15,9 milyon sterlin para cezası yedi.

İngiltere’de Veri Koruma Otoritesi, çocukların verilerini kötüye kullandığı ve genç kullanıcıların kişisel bilgilerini korumada yetersiz kaldığı gerekçesiyle kısa video platformu TikTok’a 12,7 milyon sterlin para cezası kesti.

Veri ihlallerini inceleyen İngiliz kurum, Mayıs 2018 ile Temmuz 2020 tarihleri arasında TikTok’un belli yaşlardaki çocukların hesap oluşturmasını yasaklayan kurala rağmen, 2020’de Birleşik Krallık’taki 13 yaşın altındaki 1,4 milyon kadar çocuğun uygulamayı kullanmasına izin verdiğini bildirdi.

TikTok’un 13 yaşın altındaki çocukları tespit etmede yetersiz kaldığını belirten kurum, uygulamanın kurallara uymamakla birlikte çocukların kişisel verilerini toplayıp kullandığını da sözlerine ekledi. Kurum, TikTok’a İngiliz kullanıcıların kişisel verilerini yasal, adil ve şeffaf bir şekilde işlenmesini sağlamadığı suçlamasını da yönlendirdi.

Öte yandan TikTok sözcüsü, 13 yaş altındakileri uygulamadan uzaklaştırmak için büyük yatırımlar yaptıklarını belirterek, kurumun açıklamalarını kabul etmedi. Sözcü, 40 bin güvenlik çalışanının bu iş için uğraştığının altını çizdi.

TikTok’un sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in Çin hükümetine uygulamaya sahip kullanıcıların verilerini verdiği iddiasıyla İngiltere, ABD, Norveç ve Hollanda gibi birçok ülke devlet kurumlarında uygulamanın kullanımını yasakladı. ABD buna ek olarak ByteDance’den uygulamayı satmasını istedi. Satmaması halinde TikTok’un ABD’de tamamen yasaklanacağı tehdidinde bulundu.

TikTok'u yasaklama kervanına NATO da katıldıTikTok’u yasaklama kervanına NATO da katıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.