Topkapı Sarayı’ndaki Cariyeler Hamamı yeniden ziyarete açıldı

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından Topkapı Sarayı'nın Harem bölümünde başlatılan restorasyon devam ediyor. Çalışmaların bir bölümü tamamlandı. Buna göre Cariyeler Hamamı ve saray mutfağı yıllar sonra yeniden ziyarete açıldı.

Kültür Sanat 7 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin en çok ziyaretçi ağırlayan müzesi konumundaki Topkapı Sarayı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Harem bölümünde sürdürülen çalışmaların bir bölümü tamamlandı. Sarayın en çok ilgi gören bölümü konumundaki Harem’in içinde yer alan Cariyeler Hamamı ve saray mutfağı çalışmalar sonrası yeniden ziyarete açıldı. Böylece tarihi bölümler yıllar sonra yeniden ziyaretçi ağırlamaya başladı.

Çalışmalar kapsamında Cariyeler Taşlığı ve Cariyeler Hamamı ile Kuşhane Mutfağı, yeni sergileme düzeniyle ilk defa ziyarete açıldı. Yeni açılan bölümlerde, Milli Saraylar Koleksiyonları’ndan seçilen objeler ve dönemin karakteristik özelliklerini yansıtan silikon heykelle canlandırmalar yapıldı.

Cariyeler Koğuşu’nda restorasyon devam ediyor

Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Milli Saraylar Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, “Topkapı Sarayı’nın restorasyonları tamamlanan bölümlerini hızlı bir şekilde ziyaretçilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Harem’de özellikle Cariyeler Taşlığı olarak bilinen kısımda Kadın Efendiler Dairelerinin, Cariyeler Koğuşu’nun ve Cariyeler Hamamı’nın olduğu bölümde restorasyonlarımız devam etmekte.” dedi.

Cariyeler Hamamı ziyarete açıldı.

İlhan Kocaman, Cariyeler Hamamı’nda hamam kültüründe kullanılan yaklaşık 120 eserin sergilendiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Mabeyn Yolu olarak bilinen ve devamı olan Altın Yol’da da Kuşhane Mutfağı’nın tefrişini tamamladık. Kuşhane Mutfağı, padişahın özel mutfağıdır. Sarayda usul sadece bir mutfakta yemek pişirilir ve sarayın belli bölümlerinde sunumlara hazırlanır. İşte padişahın sofrası da Kuşhane Mutfağı dediğimiz mutfakta sunuma hazırlanır. Orada da sarayın mutfağına benzer, sunumunun olacağı şekilde tefrişini yaptık ve ziyaretçilerimizle buluşturduk”

Padişah Dairesi’nde restorasyon tamamlanmak üzere

Topkapı Sarayı’nın restorasyon sürecine 2019’da başladıklarına işaret eden Kocaman, “Özellikle gerek harem olsun, gerekse üçüncü avludaki bölümler olsun, bunların restorasyonlarını dönem dönem tamamladık ve üçüncü avluda bulunan Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu, Mukaddes Emanetler ile haremde Kara Ağalar, Padişah Daireleri’nin restorasyonları tamamlanmak üzere. İnşallah yakın zamanda ziyaretçilerimizle oraları buluşturacağız” dedi.

Saray mutfağı ziyarete açılan bir diğer yer oldu.

İlhan Kocaman, Topkapı Sarayı’nın her yerini ziyaretçilere açmak istediklerini, fakat yapıların statik özellikleri, giriş çıkışları ve merdivenli olan bölümler sebebiyle ziyarete uygun olmadığını aktararak, şunları kaydetti: “Ziyarete açılabilecek bölümler veya ziyaretçinin girebileceği şekilde akışın olabileceği bütün mekanları, hızlı bir şekilde diğer ziyaretçilerimizle buluşturmak istiyoruz. Malum 400-500 yıllık bir yapı olmasından dolayı buranın elbette ki belli zorlukları var. Saray, harem hayatının yaşandığı mekan olmasından dolayı da sarayda yaşayanların statülerine göre mekanlar belirlenmiştir. Bazı mekanlar örneğin valide sultan, hanım sultanlar, şehzadeler ve padişah kızlarına ait bölümler biraz daha ferah, geniş olurken, hizmet erbabı olarak bildiğimiz cariyelerin mekanları daha dar ve günümüze göre daha kullanışsız. Ondan dolayı bu kısımların gezi düzeneği biraz daha zor olmakta”

Taksim'de bir de Cumhuriyet Müzesi olacak!Taksim’de bir de Cumhuriyet Müzesi olacak!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.