Trump izinsiz kullandığı şarkının ne anlama geldiğini bilmiyor

ABD başkanlık yarışı kızışırken Donald Trump, Woodkid'in 'Run Boy Run' şarkısını izinsiz olarak kullanmaya devam ediyor. Şarkıcı hiçbir şekilde onay vermediğini söylüyor ama şaşkın. Zira 2013'te yayınlanan şarkıcı bir LGBTİ+ marşı.

Kültür Sanat 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
'Run Boy Run' şarkısının sahibi Woodkid, "Trump'a izin vermedim" diyor.

Seçim kampanyalarında şarkı seçiminin önemi malum. Türkiye siyasetinden şarkıların miting meydanlarında kullanılmasına alışkınız. Aynı durum ABD siyaseti için de geçerli. Kasım 2024’te gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesinde şarkı yarışları da gündemde.

Sürpriz aday Kamala Harris seçim kampanyası genel merkezine ilk resmi ziyaretinde büyük girişini yaparken arkada Beyonce’nin ‘Freedom’ (Özgürlük) şarkısı çalmıştı. Sonradan Beyonce’nin şarkı için izin verdiği ve Harris’e açık bir destek sunduğu ortaya çıktı. Ancak ABD başkanlığına üçüncü kez aday olan Cumhuriyetçi Donald Trump herhangi bir şekilde izin almaya ihtiyaç duymuyor gibi. Trump Woodkid’in 2013 yılında yayınlanan ‘Run Boy Run’ şarkısını kullanıyor. Ancak izin almadan, yasadışı bir şekilde.

Fransız şarkıcı-söz yazarı ve video yönetmeni Woodkid, Trump’ın kampanya mitingleri sırasında şarkısını kullanmasını istemiyor. Daha önce de bu isteğini dile getiren şarkıcı hiçbir şekilde onayı olmadığını yeniden duyurdu. Çünkü Trump şarkıdan vazgeçmiyor. Şarkıcı Twitter’dan “Bir kez daha söylüyorum. Şarkımın kullanılmasına asla izin vermedim” dedi. 

Trump bu çağrılara kulak asar gibi görünmüyor. Fakat burada bir de ironik durum var. LGBTİ+ ve göçmen karşıtı politikaları savunan Trump bu şarkının ne olduğunu bilmiyor. Şarkıcı Woodkid de şaşkın: “”‘Run Boy Run’, gururlu bir LGBTİ+ müzisyeni olan benim tarafımdan yazılmış bir LGBTİ+ marşıdır. Ne kadar ironik.”

Şarkı toplumsal normlardan kurtulması gereken uyumsuz birinin, kişisel özgürlük arayışını anlatan heyecan verici bir marş. Woodkid daha önce bu şarkının eşcinsel bir erkek olarak deneyimlerinden ilham aldığını söylemişti.

Woodkid, Trump’ın şarkılarını kullanmasına itiraz eden ilk isim değil. Daha önce Creedence Clearwater Revival, Tom Petty, Neil Young, The Rolling Stones ve Adele gibi isimler Trump’ın şarkılarını izinsiz kullanmasına itiraz etmişti.

Beyonce, Kamala Harris'in kampanyasına 4 milyon dolar bağışlayacakBeyonce, Kamala Harris’in kampanyasına 4 milyon dolar bağışlayacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.