Türkan Saylan belgeseline Yunanistan’dan ödül

Prof. Dr Türkan Saylan'ın hikayesini anlatan Özlem Özdemir'in yapımcılığında çekilen 'Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü' belgeseli Yunanistan'da düzenlenen Atina Aylık Sanat Film Festivali Mansiyon Ödülü'ne değer görüldü.

Kültür Sanat 20 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Prof. Dr. Türkan Saylan Türkiye’nin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından biri olmanın ötesinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) sayesinde binlerce genç ve öğrencinin yolunu açan bir isim oldu. Lakin burası Türkiye ve hiçbir başarı cezasız kalmaz. Saylan da çalışmalarıyla kimi muktedirlerin hedefi haline gelmişti.

Özellikle Ergenekon kumpas davasında haksız yere suçlandı, yargılandı. Sonra suçsuzluğu mahkeme tarafından onaylansa da kendisi bunu göremedi. Çünkü 2009 yılında yaşamını yitirdi.

Gazeteci ve yazar Özlem Özdemir ÇYDD desteğiyle Türkan Saylan’ın anısını yaşatmak için Cumhuriyet’in 100. yıldönümünde ‘Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü’ adlı bir belgesel yaptı.

Geçen yıl prömiyeri yapılan belgesel Yunanistan’da düzenlenen Atina Aylık Sanat Film Festivali’nde Mansiyon Ödülü kazandı.

Belgeselin senaristi ve yapımcısı Özlem Özdemir.

Sonbaharda izleyiciyle buluşacak

Belgeselin yapımcılığını üstlenmenin yanı sıra senaryosunu da yazar Özlem Özdemir “Filmi uygun olduğunu düşündüğüm yerli ve yabancı festivallere gönderdim, amacım ödülden ziyade insanların Türkan Saylan’dan haberdar olmalarıydı. Fikirden yapım aşamasına kadar heyecanımı paylaşan ve yapımının destekçisi olan ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’e bir kez daha teşekkür ederim. Bu yıl yarışmalarda şansının daha çok olabilmesi adına filmi teknik anlamda baştan sona yeniden yaptırdım. Bu konuda şahane bir işe imza atan ve desteğine minnet borçlu olduğum yönetmenim Gülay Ayyıldız Yiğitcan’ın hakkı ödenmez. İki kadın güçlerimizi birleştirdik ve kendi olanaklarımızla Türkan Saylan’a yakışan bir belgesel ortaya çıkardık” dedi.

‘Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü’ belgeselinde Cumhuriyet kadını, idealist bir bilim kadını ve çağdaş eğitimin öncüsü Prof. Dr. Türkan Saylan’ın ilham verici yaşam öyküsü ve bir bilim insanının kadın olarak yaşamı ele alınıyor. Özlem Özdemir ‘Belgeselin, sonbahardan itibaren herkes tarafından izleneceği müjdesini de verdi.

Nihayet adı yaşadığı sokağa verildi, müze de yolda: Türkan Saylan Sokağı'nda yüzler gülüyorNihayet adı yaşadığı sokağa verildi, müze de yolda: Türkan Saylan Sokağı’nda yüzler gülüyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.