Türkan Şoray, yıllar sonra Aytmatov’un huzurunda

Kırgızistan'da düzenlenen 1. Bişkek Uluslararası Film Festivali'nin onur konuğu Türkan Şoray oldu. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un romanından uyarlanan ‘Selvi Boylu Al Yazmalım’ filminin başrol oyuncusu Türkan Şoray, yazarın ailesini de ziyaret etti.

Kültür Sanat 20 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Türkan Şoray Aytmatov Müzesi'ni de ziyaret etti.

Türkan Şoray denilince akla gelen ilk filmlerden biridir Cengiz Aytmatov’un eserinden uyarlanan ‘Selvi Boylum Al Yazmalım.’ Yazarın unutulmaz romanı ‘Kırmızı Eşarp’dan uyarlanan 1978 yapımı Atıf Yılmaz imzalı filmin Türk sinemasında da Şoray’ın kariyerinde de ayrı bir yeri vardır.

Bu özel rol ve film, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te dün başlayan Bişkek Uluslararası Film Festivali’nde bir kere daha anıldı, Şoray da onur konuğu olarak oradaydı. Şoray’a dünya sinemasına katkılarından dolayı özel ödül takdim edildi.

‘Selvi Boylu Al Yazmalım’ı izleyenler var mı?”

Yıllar önce ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filminin galası için Kırgızistan’a geldiğini söyleyen Şoray, 1. Bişkek Film Festivali’nin onur konuğu olarak konuşma da yaptı: “Bu toprakların yetiştirdiği dünya çapında sevilen yazar Cengiz Aytmatov’un memleketine geldiğim için çok mutluyum. Ben Kırgız halkının ne kadar sanatsever olduğunu biliyorum. Festivalin bol bol seyircisi olsun. Bu festival yıllarca sürsün” dedi. Şoray ayrıca konuşmasının sonunda salona dönüp “Selvi Boylu Al Yazmalım’ı izleyenler var mı?” diye sorunca bütün salon el kaldırıp alkışlayarak cevap verdi.

Şoray, Cengiz Aytmatov’un ablası Roza Aytmatova, yazarın oğulları Askar Aytmatov ve Eldar Aytmatov ile eşi Sabira Aytmatova ile bir araya geldi.

Şoray ayrıca Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz ile birlikte Aytmatov’un ailesini ziyaret etti. Şoray, Aytmatov’un ablası Roza Aytmatova, yazarın oğulları Askar Aytmatov ve Eldar Aytmatov ile eşi Sabira Aytmatova ile bir araya geldi.

Roza Aytmatova, Şoray’ın ziyaretinin kendilerini çok mutlu ettiğini “Bu bizim için şeref ve gurur verici. Çünkü kendileri Cengiz’in filmlerinde rol aldı. Bu güzel ve yetenekli kadınla ilgili çok güzel anılarım var” sözleriyle anlattı. Eldar Aytmatov, Türkay Şoray’a, babasının ‘Kızıl Elma’ hikayesinden esinlenerek yaptığı tabloyu hediye etti.

Türk sinemasının en büyük miti: Türkan ŞorayTürk sinemasının en büyük miti: Türkan Şoray

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.