Türkçe rap müzikte Gazapizm ateşi

Anıl Murat Acar, nam-ı diğer Gazapizm, beşinci albümüyle müzikseverlerin huzurunda.'Dönmek için Eve' 10 Mayıs'ta yayınlandı. Müzisyenin bir iç hesaplaşma olarak nitelendirdiği bu karanlık albümde enstrümantal zenginlik dikkat çekiyor.

Kültür Sanat 13 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Gazapizm, yeni albümü için verdiği poz dikkat çekti.

2014 yılında yayınladığı ‘Yeraltı Edebiyatı’ albümüyle tanıdık onu. Bir süre sadece ana akım dışında ses getirdi. Ta ki ‘Heyecanı Yok’ tabiri caizse patlayana kadar. ‘Çukur’ dizisiyle özdeşleşen şarkı müzisyeni de daha geniş kitlelere ulaştırdı. O, artık Türkiye’nin en tanınan rapçilerinden biri. Şimdi de yeni albümüyle karşımızda. Müzisyen, ‘Dönmek için Eve’ adını taşıyan beşinci stüdyo albümünü 10 Mayıs’ta yayınladı. Böylece müzisyen, 2020’de yayınlanan ve ne yazık ki tam da pandeminin başlangıç dönemine denk gelen albümü ‘Hiza’dan dört yıl sonra yeniden dinleyicilerle buluştu.

Gazapizm yeni albümünü 14 yaşında çıktığı eve, 35 yaşında dönerken kendi hikayesini ve geçmişiyle yaşadığı iç hesaplaşma olarak nitelendiriyor. Beşinci albümünü şu sözleriyle de anlatıyor: ““Bugüne kadar başkalarıyla yeteri kadar yüzleştim, herkesin kendisinden bir şeyler bulabildiği, topluma seslenen eserlerdi üretimlerim. Bu da beni kendime dönmeye teşvik etti, devamı ise çok daha kişisel bir yolculuk hali olan bu albümü getirdi. Ev benim için ne demek hala bilmiyorum, bu albümde de aslında onu arıyorum. Bir ihtiyaç belki, her insanın istediği güvende hissetme hali. Rahatça uyuyabildiğim bir yer belki? Bu sorularla yola çıkıp en nihayetinde annemin evine varıyorum ama oradan çıktığında nereye gidilir; onu henüz ben de keşfediyorum”

Gazapizm karanlık ve sert

Bir dönüş hikâyesi olarak tanımladığı albümünü metaforlarla süsleyen Gazapizm önceki çalışmalarını da farklı şekillerde hatırlatıyor. Diğer dört albüm gibi karanlık ve bir o kadar da sert çalışma var karşımızda. 12  şarkıdan oluşan albüm, 35 dakikalık bir dinleme süresine sahip. Bu açıdan bakıldığında süresi biraz kısa gelebilir. Ancak üç bölümden oluşan ‘Zabıt’ın albüme giriş, gelişme ve sonuç olacak şekilde dağıtıldığını görüyoruz. Bu tip güzellikleri bize Pink Floyd da yapmayı seviyordu. Baştan sona dinlendiğinde bir bütün teşkil eden albüm, müziği dert edinenlerin hoşuna gidecek bir ayrıntı.

Açılış şarkısı ‘Süzülerek’, Spotify verilerine göre albümün en çok dinlenen şarkısı. Rakamlarına baktığımızda sonraki şarkılarda da birbirine yakın oranları görüyoruz ki bu da albümün genel olarak bir bütün halinde dinlendiğini görüyoruz. Albümde dikkat çeken noktalardan biri enstrüman kullanımı. Gazapizm, önceki albümlerinde de olduğu gibi ‘Dönmek için Eve’de de saksafondan kemana farklı enstrümanları duyuyoruz. Bu müzikal zenginlik sanatçıya senfonik konser yapma imkânı sunmuştu.

Bu albümde cümbüş ve curada Ateş Berker Öngören fagotta Sertaç Çevikkol, kanunda Asineth Fotini Kokkala ve perdesiz bass gitarda Erdal Eriş yer alıyor. Albümde yer alan bir diğer isim de Türkiye’nin önde gelen saksafon virtüözü Korhan Futacı. Bu ikiliye daha önce de ortak proje ve konserlerden aşinayız. Konser demişken; Gazapizm 16 Mayıs’ta Volkswagen Arena’da yeni albümünün ilk konserinde müzikseverlerle buluşacak.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.