‘Ekonomi tıkırında’! Türkiye’de bu yaz ‘Cıstak Cıstak’ geçti

Müzik dinleme platformu Spotify 2024 yazının en çok dinlenen şarkılarını açıkladı. Hip hop ağırlıklı listenin zirvesinde 'Cıstak' şarkısı yer alırken Lvbel C5, Semicenk, Emre Fel, Dedublüman ve Simge Sağın en çok dinlenen isimler oldu.

Kültür Sanat 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Artan fiyatlar, tatile gidemeyen gençler. Türkiye uzun süredir ekonomik gündemiyle yatıp kalkıyor. Ancak şarkılarda durum çok farklı. Dijital müzik dinleme platformu Spotify buu yaz en çok dinlenen şarkıları açıkladı. Zirvenin adı ‘Cıstak’.

Era7capone, Batuflex ve Narco’nun seslendirdiği şarkı hazirandan bu yana en çok dinlenen şarkı oldu. 80 gün boyunca zirvede kalan şarkı popülaritesini koruyor. Yaz boyunca TikTok ve Instagram gibi platformlara yüklenen videolarda şarkının kullanılması eriştiği popülaritede önemli bir paya sahip. Son üç yıldır yazın en çok dinlenen ismi olmayı başaran Semicenk’i geçen bu üç genç rapçinin şarkısı muhtemelen önümüzdeki günlerde de çok dinlemeye devam edecek.

Semicenk bu yaz zirveyi kaptırdı

Listenin ikinci sırasında bir diğer rapçi var. ElMusta’nun ‘Dale Don Dale’ şarkısı yine sosyal medyanın da etkisiyle yaz aylarının en çok dinlenen şarkılarından biri olmayı başardı. Don Omar’ın 2003 çıkışlı aynı adlı şarkısından esintilere sahip ‘Dale Don Dale’yi Semicenk takip etti. Üç yıl boyunca yaz aylarına adını yazdıran Semicenk arabesk pop olarak nitelendirebileceğimiz türdeki şarkılarla büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı. Üç yıldır neredeyse listelerden hiç inmeyen Semicenk’in Doğu Swag ile kaydettiği ‘Küle Dönmüşsün’ listenin üçüncü sırasında. Pandemi öncesinde Serdar Ortaç ve Demet Akalın’ın tempolu yaz şarkılarına alışan kuşakların aksine Semicenk’in seslendirdiği şarkılardaki o hüzünlü hava mevsim yaz olsa da dinleyicileri cezbediyor.

Gülşen de temsili olarak listede

Gelelim listenin dördüncü sırasına. Karşımızda yine Türkçe rapin popüler bir ismi var. ‘Ne’ şarkısıyla uzun süre listelerde yer bulan Lvbel C5 bu yaza da ‘Sezen Aksu’ şarkısıyla adını yazdırdı. Yaptığı düetlerle de dikkat çeken Lvbel C5 son dönemde konserlerinde şarkılarını söylemediği videolarla sosyal medyanın gündeminde. Listenin beşinci sırasında yine Lvbel C5 var ama bu kez bir düetle. Gülşen’in ‘İltimas’ şarkısının Lvbel C5 ve Akdo’nun ‘Submariner’ şarkısıyla birleştirildiği mesh-up Türkiye’nin dinlemeyi en çok tercih ettiği şarkılardan biri oldu.

Listenin altıncı sırasında farklı bir türü görüyoruz. Alternatif müziğin son dönemdeki popüler topluluklarından Dedüblüman ‘Sen Bilmezsin’ ile listeye girmeyi başardı. Yaz listesinin en hüzünlü şarkılarından olan ‘Sen Bilemezsin’ tıpkı diğer Dedublüman şarkıları gibi sosyal medyada da milyonlarca kez paylaşıldı ve bu popülariteye erişti. ‘Gamzedeyim Deva Bulmam’a yaptıkları cover ile geniş kitleler tarafından tanınan grup halihazırda en çok konser veren topluluklar arasında.

Lvbel C5 listeyi domine ediyor

Listenin yedinci sırasında yine Lvbel C5 var. Akdo ile düetleri ‘Submariner’ bu kez Gülşen’in ‘İltimas’ı olmaksızın listede. Her iki şarkıyı bir bütün olarak kabul edersek ‘Submariner’in zirvedeki ‘Cıstak’ı en çok zorlayan parça olduğunu söylemek mümkün. Listedeki şarkılara göz atmaya devam ettiğimizde karşımıza Emre Fel çıkıyor. Tarzıyla dikkat çeken müzisyenin ‘Sana El Pençe Durmam’ adını taşıyan şarkısı yine bu yazın favori şarkılarından biri oldu. Giyimi ve vokaliyle Cem Karaca’ya benzetilen kendisinin de Anadolu rock efsanesinden öykündüğünü belirttiği Fel’in diğer şarkıları da sosyal medyanın radarında.

İlk 10’un sonlarına doğru gelirken karşımıza yine bir rap parçası çıkıyor. ‘İntihar’ adlı şarkılarıyla Era7capone ve Nasteisha listenin dokuzuncu sırasında. Türkiye’nin bu yaz en çok dinlediği şarkıların bir diğeri Simge Sağın’a ait. ‘Aşkın Olayım’ şarkısıyla statlardan konser salonlarına, kafelerden arabalara milyonlarca kez dinlenen Simge 2024 yazında da ‘Önümüz Yaz’ şarkısıyla adından söz ettirdi.

Sosyal medya çok belirleyici

Ortaya çıkan listeye baktığımızda dijital platformların karşımıza çıkardığı şarkıların dinleme tercihlerimizi yönlendirmesi kadar sosyal medyada da maruz kaldığımız şarkılar da belirleyici oldu. TikTok ve Instagram’daki paylaşımlar sıklıkla kullanılan bu şarkılar hem paylaşımı yapılan videoları zirveye taşıdı hem de kendi popülaritelerini artırdı.

Ceza'dan dokuz yıl sonra yeni albüm: 'Yatay Zeka'Ceza’dan dokuz yıl sonra yeni albüm: ‘Yatay Zeka’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.