Severus’un başı Türkiye ile Danimarka’yı gerdi

Türkiye, Danimarka'dan heykelin iadesini talep ediyor. New York'taki Metropolitan Müzesi'nden heykelin gövde kısmını geri alan Türkiye, Kopenhag'dan da baş kısmının iadesini istiyor. Danimarka delilleri yetersiz bulurken geçmişte gövde ve baş kısmın bir arada sergilendiği ortaya çıktı.

Kültür Sanat 6 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Roma İmparatoru Severus heykelinin gövdesi Metropolitan Müzesi'nden Antalya Arkeoloji Müzesi'ne getirilmişti.

Türkiye, yasa dışı yollarla kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için mücade vermeye devam ediyor. Nisan ayında New York’taki Metropolitan Müzesi’nden 12 tarihi eseri geri alan Türkiye, benzer bir talebi Danimarka’dan da istedi. Metropolitan Müzesi’nden getirtilen Roma İmparatoru Severus’a ait heykelin Danimarka’da sergilenen baş kısmının iadesi konusunda diplomatik çabalarını sürdürüyor. Danimarka bronz heykelin baş kısmının iadesi kısmında şu ana kadar olumlu bir yanıt vermedi. Heykelin gövde kısmı şu an da Antalya Arkeoloji müzesinde sergilenmekte.

Türkiye iade için bastırıyor

Türkiye, Danimarka’nın şu anda başkenti Kopenhag’da sergilenen İmparator Severus heykelinin iadesi için mücadelesine devam ediyor. Bu çaba heykelin bütünlüğünün sağlanması için de büyük önem arz ediyor. Heykelin bir bütün olarka 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazılar sonucu yurt dışına kaçırıldığı düşünülüyor. İmparator heykelinin baş kısmı 50 yılı aşkın bir süredir Kopenhag’daki Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi’nde.

Türkiye, iade konusunda ısrarcıyken Kopenhag’daki müzenin yöneticisi yaptığı açıklamada henüz ikna olmadıklarını açıkladı. Müze direktörü Rune Frederiksen, şu an Antalya’da sergilenen İmparator Severus heykelinin gövdesiyle kendi koleksiyonlarında bulunan baş kısmının bir bütün olduğu konusunda henüz ikna olmadıklarını söyledi. Baş ve gövdedeki kırıklar üzerine analiz yapacaklarını ifade eden eden Frederiksen, şu an için kendilerine gönderilen kanıtların yetersiz olduğunu belirtti. müzenin önceki küratörü ise 1970’li yıllarda Amerika’daki bir koleksiyonerde satın alınan heykelin geçmişine dair bilgileri bulunmadığını itiraf etmişti. Hatta bir dönem, heykelin gövdesi ve baş kısmı bir araya getirilip bir arada sergilenmişti.

Metropolitan Müzesi tüm koleksiyonunu araştıracak: Hani bunun ilk sahibi?Metropolitan Müzesi tüm koleksiyonunu araştıracak: Hani bunun ilk sahibi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.