Yoğurt müttefiğimiz belli oldu: UNESCO’ya Bulgaristan ile ortak başvuru

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025 yılında yapılacak 20. Somut Olmayan Kültürel Miras toplantısı için üç kültürel miras unsurunu daha UNESCO'ya aday olarak iletti. Türkiye Yoğurt için UNESCO'ya Bulgaristan ile birlikte başvurdu.

Kültür Sanat 19 Nisan 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, gelecek yıl yapılacak 20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda üç kültürel miras unsurunu UNESCO’ya aday gösterdi. Türkiye, şu ana kadar 30 kültürel unsuruyla Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde ikinci sırada. Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu, insanlığın somut olmayan kültürel mirasının korunması amacı ile imzalanan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önümüzdeki yıl değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından üç ayrı aday dosya hazırlandı.

Yoğurt için ortak başvuru

Bu kapsamda beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek yapılan Antep İşi Nakışı, yün gibi hayvansal liflerin üzerinde bulunan pulların sıcaklık, nem ve basınçtan dolayı sürtünme yoluyla birbirine kaynaşması ile ortaya çıkarılan Geleneksel Keçe Yapımı ve Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar’ı UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine eklenmesi için Türkiye tarafından UNESCO’ya sunuldu.

Antep İşi Nakışı ulusal dosya olarak, Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar Türkiye’nin moderatörlüğünde Bulgaristan’ın katılımıyla, Geleneksel Keçe Yapımı ise çok uluslu ve Kırgızistan’ın moderatörlüğünde Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkiye’nin katılımıyla UNESCO Sekretaryasına gönderildi.

UNESCO listesinde Semah da var meddah da

Türkiye’den UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne 2008 yılında bu yana sürekli yeni unsurlar ekleniyor. 30’a ulaşan bu kültürel miraslar arasında meddahlık, Mevlevi Semah Töreni, Âşıklık, Karagöz, Nevruz, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi ve Geleneği, Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı, Çini sanatı, Hıdırellez, Dede Korkut-Korkut Ata Mirası, Geleneksel Türk Okçuluğu, Minyatür sanatı, Geleneksel zekâ ve strateji oyunu: Togyzqumalaq, Hüsn-i Hat, Çay kültürü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma ve Nasrettin Hoca fıkra anlatma geleneği Türkiye’den geçmiş yıllarda listede yer alan somut olmayan varlıklar listesine dahil edilmişti.

Berlin tekno müzik geleneği artık bir UNESCO Kültürel MirasıBerlin tekno müzik geleneği artık bir UNESCO Kültürel Mirası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.