Türkiye’nin Kızılcık Şerbeti sınavı bitmiyor: Canlı yayınla sansür geldi!

Türkiye'nin geçen hafta bir mahkeme kararıyla izleyebildiği 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, bu hafta bir başka mahkemenin kararı ile son anda yayından apar topar kaldırıldı. Diziyi izlemek için ekran başına geçen seyirciler böylece canlı yayın izler gibi sansür sürecine tanıklık etti.

Kültür Sanat 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dün akşam televizyonlarının başına geçip Show TV’de ‘Kızılcık Şerbeti’ dizisini seyretmek isteyen seyirciler, Türk televizyon tarihine geçecek bir ana tanıklık edeceklerini bilmiyordu. Seyirciler ilgiyle takip ettikleri dizinin yeni bölümünü izlemek yerine, geçen haftaki özetlerinin gösterimi sonrası birden İslamofobi ile ilgili bir belgesel ile karşı karşıya kaldılar. Olayın nedeni kısa zamanda anlaşıldı. RTÜK kanala ve seyircilere sürpriz yapmıştı! Böylece seyirciler RTÜK’ün Türk televizyon tarihinde canlı yayınla sansürüne tanıklık ettiler.

Mahkeme kararları savaşı

Aslında yaşananların nedeni dizinin 18. bölümünde yer alan ‘kadına karşı şiddet’ sahneleri nedeniyle RTÜK tarafından kanala verilen beşer kez yayın durdurma cezasının, son anda mahkeme kararıyla uygulamaya koyulmasıydı. Geçen hafta dizinin RTÜK’ten aldığı cezaya kanal tarafından yapılan itiraza, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdiği için Türkiye ‘Kızılcık Şerbeti’ni mahkeme kararı sayesinde izleyebilmişti. Bu hafta ise RTÜK’ün mahkemenin aldığı yürütmeyi durdurma kararının iptaline yönelik itirazının Ankara 23. İdari Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle ‘Kızılcık Şerbeti’ yayından kaldırıldı. Bu karar kanala son anda şifahen bildirildiği için kanal, dizinin yayını yerine RTÜK’ün istediği İslamofobiyle ilgili belgeselini apar topar yayınlamak durumunda kalmıştı.

Show TV: Hukuki mücadele sürecek

Show TV’den yapılan açıklama, durumu açıklığa kavuşturdu gibi, hukuki mücadelenin süreceğini de gösterdi. “Bilindiği üzere Show TV’de yayınlanan ‘Kızılcık Şerbeti’ dizisi ile ilgili olarak RTÜK tarafından ‘Kadına şiddeti özendirme ve cinsiyet ayrımcılığı’ gerekçeleriyle beş program durdurma cezası verilmiştir. Bu cezaya karşı kanalımız tarafından açılan iptal davasında bölge idare mahkemesince idarenin savunması alınıncaya kadar yürütmeyi durdurma kararı verilmiş bulunmaktaydı.

Söz konusu yürütmeyi durdurma kararı uyarınca kanalımız, dizinin yayınına devam ederken, RTÜK tarafından yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazın Ankara 23. İdare Mahkemesince kabul edildiği ve yürütmeyi durdurma kararının kaldırıldığı RTÜK yetkililerince şifahen şirketimize iletilmiş, kararın bugün mesai saatinin bitiminden sonra UYAP’a yüklendiği ifade edilmiştir.

Yayın saati itibarıyla yürütmeyi durdurma kararının kaldırıldığına dair mahkemece şirketimize e-tebligat sisteminden yapılmış bir tebligat bulunmadığı, başkaca da tebligat kanunu uyarınca yapılmış geçerli bir tebligat da mevcut olmadığı için yayınlamakta olduğumuz dizinin yayını RTÜK yetkililerinin şifahi bildirimine istinaden muttali olduğumuz mahkeme kararının ve RTÜK kararının gereğinin yapılmasını teminen şirketimizce durdurulmuştur. ‘Kızılcık Şerbeti’ dizimizin yayını yerine RTÜK tarafından kanalımıza yayınlanmak üzere gönderilen belgeseller yayına alınmıştır. Söz konusu karara karşı gerekli yasal itirazların yapılacağını değerli izleyicilerimizin bilgisine saygıyla sunarız.”

Dizi aylar önce hedef gösterildi ve RTÜK göreve çağrıldı

Yaşanmış bir hikayeden esinlenilerek çekilen, çocukları evlendiği için birbirleriyle temas kurmak zorunda kalan seküler ve muhafazakar iki ailenin hikayesini anlatan dizi, bir süredir Türkiye’nin gündeminde. Bunun da sebebi ailelerin temsiliyeti, toplumda karşılık bulan hikayesi ve dizideki kadın karakterlerin hal ve tavırları. Fakat ailelerin temsiliyeti, kadın karakterlerin yaşadıkları olaylar karşısında verdiği tepkiler daha önce medyada birtakım köşe yazıları ve haberlerle hedef gösterilmiş, RTÜK göreve çağrılmıştı. RTÜK de diziye ve kanala ceza vermişti.

Seyirci tepkisini sosyal medyadan gösterdi

Bu cezanın uygulanmasıyla ilgili RTÜK ve Show TV arasındaki mahkeme kararı mücadelesi dizinin yayınlanma kaderini belirliyor. Geçen hafta Türkiye bir mahkeme kararı ile diziyi izleyebilmişti. Bu hafta ise yine Türkiye bir başka mahkeme kararı ile diziyi izleyemedi. Fakat acı olan bu engellemeye seyircilerin, adeta canlı yayında bir programı izler ekrandan tanıklık etmesiydi.

Canlı yayında adeta bir sansüre tanıklık eden seyirciler, dizinin oyuncuları sosyal medyadan tepkilerini gösterdiler. ‘Kızılcık Şerbeti’ kısa sürede Twitter’da trend topic oldu. Dizinin yayınıyla ilgili neler olacak onu da haftaya göreceğiz.

Türkiye'de sıradan bir gün: 'Kızılcık Şerbeti'ni bu hafta mahkeme kararıyla izleyebildikTürkiye’de sıradan bir gün: ‘Kızılcık Şerbeti’ni bu hafta mahkeme kararıyla izleyebildik

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.