Twitter meşhur Oscar selfie’sini sildi

Hafta başında Twitter'a giren bazı kullanıcılar 2011-2014 yılları arasındaki görsellere ulaşamadılar. Bunlar arasında 2014 Oscar töreninde çekilmiş yıldızlarla dolu meşhur selfie de vardı. Uygulama teknik arıza olduğunu açıklasa da kullanıcılar sinsi bir hamle olabileceğini düşünüyor.

Kültür Sanat 23 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Ellen DeGeneres’in birçok ünlü yıldızla birlikte çektiği ‘selfie’ fotoğraf 2 milyondan fazla yeniden paylaşım almıştı.

2014 yılında gerçekleşen 86. Oscar Ödülleri, kazanan filmlerin yanı sıra komedyen Ellen DeGeneres’in yıldızlarla dolu meşhur selfie’si ile hatırlanıyor. Fotoğrafta kimler yok ki…  Angelina Jolie, Brad Pitt, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Julia Roberts, Bradley Cooper, Lupita Nyong’o, Kevin Spacey ve Jared Leto… Bu fotoğraf, 2 milyonda fazla kere yeniden paylaşılarak Twitter tarihindeki yerini almıştı. Ancak yeni adıyla X platformu, teknik bir arıza nedeniyle fotoğrafı bir süreliğine yok etti.

Bu sorunu ilk olara teknoloji yazarı Tom Coates fark etti. Coates, 2011 ve 2014 yılları arasında doğrudan siteye gönderilen görsellerin gösterilmediğini ve Twitter’ın yerleşik URL kısaltıcısını kullanan bağlantıların da kaybolduğunu tespit etti.

Daha sonra  X kullanıcıları da paylaştıkları görüntülere ulaşamadıklarını fark etti. Durumdan rahatsız olduklarını dile getirdiler, platformun Elon Musk’ın kontrolüne geçmesinin ardından gelen yeni uygulamalardan şikayet ettiler. Eleştiriler, “Kişisel arşivlerimizi bize bildirmeden nasıl silebilir” sorusu etrafında toplanıyordu.

‘Tasarruf etmek için yapılmış bir hamle olabilir’

Tepkilerin ardından şirket resmi bir açıklama yayınladı: “Hafta sonu 2014 öncesine ait görselleri göstermemizi engelleyen bir hata oluştu. Hiçbir görüntü ya da veri kaybolmadı. Hatayı düzelttik ve sorun önümüzdeki günlerde tamamen çözülecek.”

Açıklamanın ardından sorun giderildi, şimdi X’e girerseniz, Ellen DeGeneres’in meşhur selfie’sini görebilirsiniz. Ancak birçok kullanıcı bunun bilinçli bir adım olduğuna inanıyor. Zira Musk, platformun başına geldiği günden bu yana yaptığı kesintiler ve  uygulamanın kullanım rutinlerini değiştiren yeni kararları nedeniyle eleştiriliyor. Kullanıcılardan bazıları bu hamlenin, sunucu maliyetlerinden tasarruf etmek amacıyla tonlarca eski içeriği kaldırdığını düşünüyor.

Türkiye'nin Oscar adayı için başvurular başladıTürkiye’nin Oscar adayı için başvurular başladı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.