Ukrayna Eurovision protestolarına katılmayacak: Böyle bir lüksümüz yok

Eurovision Şarkı Yarışması'nın 2016 galibi Ukraynalı Jamala Gazze'nin işgali nedeniyle yapılan boykot çağrısına katılmayacaklarını açıkladı. Şarkıcıya göre Ukrayna'nın böyle bir lüksü yok. Rusya işgalini dünyaya duyurmaya devam edecekler.

Kültür Sanat 7 Mayıs 2024
İsveç‘te yapılan 61. Eurovision Şarkı Yarışması’nı Ukrayna'yı temsil eden Jamala kazanmıştı.

Eurovision Şarkı yarışması bu sene boykot ve protesto tartışmalarıyla gündemde. Avrupa’da birçok ülkeden İsrail’in Gazze’ye saldırılarının durdurulması çağrıları yapılmıştı. Çağrıda Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’nın 2022’de Eurovision’dan menedildiğini hatırlatarak İsrail’in katılması halinde 2024 Eurovision’un boykot edilmesi istenmişti.

Yarışmanın 2016’daki Ukraynalı şarkıcı Jamala ülkesinin yarışmayı boykot etmeyeceğini açıkladı. Şarkıcıya göre ülke bu protestoyu göze alabilecek durumda değil. Çünkü bu fırsatın dünyaya Rusya’nın devam eden işgalini hatırlatmak için önemli olduğunu düşünüyor.

“Bazı ülkeler yarışmaya katılmayı reddedebilir, ancak biz katılmıyoruz. Özellikle savaş zamanında böyle bir yarışmadan vazgeçmeyi göze alamayız. Artık dünyada birçok savaş var ve elbette, insanların savaşımızdan bıkmaması için sürekli dikkatinizi üzerinizde tutmak kolay değil. Ama bu bizim görevimiz, Ukrayna’da kalan insanlar, savaşan insanlar var.”

Filistin için protestolar yapılacak

Bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması Salı günü İsveç’in Malmö kentinde ilk yarı finalle başlıyor. İsveç’te güvenlik önlemeleri artırıldı. Eurovision yönetimi Filistin bayraklarını salona almayacağını duyursa da sanatçıların ve izleyicilerin yarışma gecesi büyük protestolar düzenlemesi bekleniyor.

İsveç Filistin Grubu İsrail’in yarışmaya katılmasının protesto edileceğini açıkladı. Ayrıca “Soykırım Ücretsiz Şarkı Yarışması” ismi ile yerel sanatçıların da protestoda sahne alacağı belirtildi.

İsveç devlet televizyonu SVT’nin haberine göre Malmö Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Nils Norling şehre 100 bin göstericinin geleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Gösterilerde olay çıkmaması için geniş güvenlik önlemleri alacaklarını belirten Norling Norveç ve Danimarka’dan de polis ekiplerinin destek için Malmö’ye geleceğini duyurdu.

Eurovision'a Filistin bayrağıyla girmek yasaklandıEurovision’a Filistin bayrağıyla girmek yasaklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.