Uluslararası PEN’den Yavuz Ekinci’ye destek: Bu absürd davanın takipçisiyiz

Yazar Yavuz Ekinci'nin 'Rüyası Bölünenler' romanı için açılan yeni davaya Uluslararası PEN'den tepki geldi. PEN Türkiye'nin Yavuz Ekinci hakkında tüm suçlamaları düşürmesini talep etti, ifade özgürlüğünü korumaya çağırdı.

Kültür Sanat 12 Eylül 2024
PEN'den Türkiye'ye Yavuz Ekinci çağrısı geldi.

Ödüllü yazar Yazar Yavuz Ekinci geçen hafta  2014’te yayınlanan ‘Rüyası Bölünenler’ romanı için yeni bir dava açıldığını duyurmuştu. Kitabın yayımlanmasından dokuz yıl sonra, 14 Mart 2023’te İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine kitabın basım, dağıtım ve satışı yasaklanmış, kitabın nüshalarına elkonması ve toplatılması kararlaştırılmıştı. Kararın gerekçesi “örgüt propagandası” olarak açıklanmıştı.

Ekinci’nin yeni davayı duyurmasının ardından davaya edebiyat, kültür-sanat camiasından birçok isim tepki göstermişti. Bir tepki de Uluslararası Yazarlar Derneği PEN’den geldi. Bir açıklama yayınlayan PEN Türkiye’nin Yavuz Ekinci hakkında tüm suçlamaları düşürmesini talep etti. Dernek Türkiye’yi barışçıl ifade özgürlüğünü kısıtlayan geniş kapsamlı terörle mücadele yasalarını kullanmayı bırakmaya ve düşünce ve ifade özgürlüğünü korumaya çağırdı.

Yavuz Ekinci ‘Rüyası Bölünenler’i 2014’te yayımlamıştı.

Uluslararası PEN Başkanı Burhan Sönmez Yavuz Ekinci’nin hedef alınmasının Türkiye’deki diğer yazarlara tehlikeli bir uyarı gönderdiğini ve kitaplarının resmi çizgiyi takip etmemesi veya zor konuları keşfetmesi nedeniyle damgalanıp hapse atılma riski taşıdığını belirtti. Sönmez Ekinci’nin absürd davasını yakından takip edeceklerini ve yıllarca süren bu sıkıntının bir an önce sona ermesini talep ettiklerini söyledi.

2005 Haldun Taner Ödülü ve 2007 Yunus Nadi Ödülü sahibi Yavuz Ekinci ‘Rüyası Bölünenler’ adlı kitabıyla ‘terör propagandası yapmakla’ suçlanıyor. Türkiye’nin 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. Maddesi uyarınca bu suç yedi buçuk yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilir. Mart 2022’de de Ekinci 2013 ve 2014 yıllarında Twitter hesabında paylaştığı sekiz tweet nedeniyle ‘terör propagandası yapmak’ suçundan bir yıl altı ay ve 22 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yazarlardan tepki geldi

Yavuz Ekinci’ye açılan davaya edebiyat, kültür-sanat camiasından birçok isim tepki gösterdi. Yazar Ahmet Ümit, Yavuz Ekinci’nin açıklamasını paylaştığı tweetinde açılan davaya “Edebiyatı yargılamak rüzgarı hapsetmeye benzer, asla başarılamaz. Yavuz Ekinci’nin kitaplarına özgürlük…” ifadeleriyle tepki gösterdi. Ece Temelkuran “Romanları adliye koridorlarında sürüklemek gibi bir pespayelik. Yanındayım,” Yekta Kopan ise “Yavuz Ekinci kitap fuarlarında, imza günlerinde okurlarıyla buluşmalı. Ama o yazdığı roman nedeniyle adliye koridorlarında, mahkeme salonlarında…” diyerek Ekinci’ye destek verdi.

Yavuz Ekinci’ye 'Rüyası Bölünenler' romanı nedeniyle bir dava dahaYavuz Ekinci’ye ‘Rüyası Bölünenler’ romanı nedeniyle bir dava daha

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.