Tekel bayisine yakın diye yasaklanan rock festivali mahkeme kararıyla yapılabildi

Yıllardır düzenlenen Çukurova Rock Festivali’ni önce Adana Valiliği festival alanının yakınında tekel bayisi olduğu gerekçesiyle yasakladı. Adana İdare Mahkemesi ise valiliğin festivali yasaklama kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Festival dün kapılarını açtı.

Kültür Sanat 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Adana’da beş yıldır yapılan ve bu yıl da altıncısı düzenlenen Çukurova Rock Festivali, başlamasına saatler kala önce Adana Valiliği tarafından iptal edildi. Sonra gün içinde mahkeme kararıyla yasak kararı askıya alındı ve festival kapılarını müzikseverlere açtı.

Valiliğin iptal gerekçesi ilginçti: Üç günlük festivalin günler öncesinden duyurusu yapılmış ve 12 bin bilet satılmıştı. Önceki gün Adana Valiliği festivalin başlamasına saatler kala “Etkinliğin yapılacağı yer ve çevresinde alkol satışı yapan iş yerlerinin bulunmasından dolayı etkinliğe katılacaklar arasında yaşı küçük şahısların da bulunacağı göz önüne alındığında alkole dayalı olarak (cinsel saldırı, kasten yaralama, hırsızlık vb.) asayiş olaylarının yaşanabileceği” gerekçesiyle festivali yasakladı. Yani yakında tekel bayisi var diye asayiş bozulabilirdi.

Festivalde konser verecek müzisyenler arasında Selda Bağcan da var.

‘Adana Valiliği zaman olmasına rağmen kararını son gün bildirdi’

Selda Bağcan, Manuş Baba, Ceza, Pentagram, Gazapizm, Uzi, Heijan ve Debublüman gibi isimlerin sahne alacağı festivalin iptal kararına festivalin organizasyonunu yapan Milyon Yapım büyük tepki gösterdi:

“Temmuz ayında yapılan başvuruya şifahen sorun olmadığını ileten Adana Valiliği, ısrarlı aramalarımıza ve izne ilişkin bir yazı istememize rağmen herhangi bir şey tebliğ etmeyip organizasyonun başlangıç tarihinden bir gün önce festivalin yapılamayacağını bildirdi. Festival alanında 300 çalışanla birlikte, 30 tır malzeme, devasa sahne, mobil tuvalet, bariyerler, arama kapıları kurulduktan sonra gelen tebligat, maddi manevi altından kalkılamayacak bir problem haline geldi.

‘Çözüm arayışına girdik ama…’

Festivalle alakalı olmayan, festival alanından 500 metre uzakta bulunan tekel bayileriyle ilgili, trafik ile ilgili sudan sebeplerle Çukurova Rock Festivali’ne izin verilmezken, buna rağmen çözüm arayışına girdik. Festivalin alkolsüz yapılması, 18 yaş altı katılımcıların etkinliğe alınmaması ve kamp olmaması halinde izin verileceğini şifahen söyleyen Güvenlik Şube Müdürü ve diğer yetkililerin talebi doğrultusunda bu şartları kabul ettiğimizi taahhüt eden yeni bir dilekçe ile Adana Valiliği’ne başvurduk.

Her türlü şartları yerine getirmemize rağmen valilik olumlu veya olumsuz bir yanıt vermedi. Bu karar ile, 12 bin civarı insanın bilet alarak katılım göstereceği Çukurova Rock Festivali’nde rezervasyon yaptırılmış oteller, yiyecek-içecek stantları, bölgedeki taşımacılar, otellerinde sahne almayı bekleyen sanatçılar ve bölge esnafı dahil herkes mağdur olacaktır. Mevcut ekonomik şartlarda dahi ısrarla ekonomi yaratmaya çalışan şirketimize geri dönülmez zararlar vereceği tartışılmaz.”

Adana İdare Mahkemesi: Festival yapılabilir

Milyon Yapım bu tepkiyle birlikte, hemen valiliğin yasak kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Adana İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Adana İdare Mahkemesi, festivalin iptaline ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi ve festival gerçekleştirilmesinin önünü açtı. Yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte Çukurova Rock Festivali 18 yaş üstü katılımcılara kapılarını açtı.

18 yaş altı seyirci alınmaması tepkilere neden oldu

Festivale ilgi gösteren binlerce kişi, Seyhan Nehri kıyısındaki konser alanının çevresinde yoğunluk oluşturdu. Tertip komitesi, kalabalık arasında 18 yaş altı gençlerin de bulunması nedeniyle girişteki bariyerleri bir süre kapattı. Güvenlik görevlilerini aşıp, bariyerleri yıkan gençler, bu defa festivalin bilet gişelerinin yanındaki diğer barikatta yoğunluk oluşturdu. Yoğunluk nedeniyle gişe işlemleri yapılamadı. Gençlerden bazıları prefabrik gişelere zarar verdi, bazıları da barikatları yıktı.

Organizatör ve sanatçı Umut Kuzey de duruma müdahale ederek kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı. Bir süre sonra ortalığın sakinleşmesi ve 18 yaş üstü biletli izleyicilerin konser alanına alınmasıyla festival başladı. Festivalin ilk gününde Deynekçiler, Yedinci Ev, Heijan – Muti, Dedublüman ve Uzi sahne aldı.

Eskişehir Valiliği’nden tuhaf bir yasak kararı: Temel hak ve özgürlüklerin korunması için yasakladık

Adana’nın ardından Eskişehir Valiliği de, Botanik Park’ta 14-15 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Octoberfest’e yasak getirdi. Daha önceki yıllarda da düzenlenmek istenen Octoberfest’e eski Vali Erol Ayyıldız döneminde izin verilmemiş, festival iptal edilmişti. Yeni Vali Hüseyin Aksoy döneminde de festivale izin çıkmadı. Festivalin düzenleneceğinin açıklanmasının ardından 10 Ekim tarihinde Eğitim Bir-Sen ve Yenilikçi Sendika şube başkanları ortak açıklama ile “festivalin iptali için valiliği göreve” davet ettiler.

Eskişehir Valiliği, festivalin “huzur ortamının, kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması amacıyla” yasaklandığını belirtti. Karara Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan tepki gösterdi.

12 bin bilet satılan rock festivali tekel bayisine yakın diye iptal edildi12 bin bilet satılan rock festivali tekel bayisine yakın diye iptal edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.