Van Gogh’a istediğinizi sorabilirsiniz ama yanıtlar doğru olmayabilir

Van Gogh ile sohbet etme şansınız olsaydı ona ne sorardınız? Paris’in en ünlü müzesi Musée d’Orsay’ yapay zeka aracılığıyla ziyaretçilerine Van Gogh ile sohbet şansı veriyor. Ancak bir sorun var. Yanıtların hepsi doğru değil.

Kültür Sanat 8 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Bir müzeye girdiğinizde Van Gogh eserlerini görmek normaldir. Ama Van Gogh ile konuşmayı, onun sorularınızı yanıtlamasını beklemezsiniz.

Fakat Paris’teki Musee d’Orsay Müzesi yapay zeka aracılığıyla 1800’lerde yaşamış Van Gogh ile sohbet olanağı veriyor ziyaretçilerine. Bir sanatçının yapay zekayla konuşturulduğu bu sergi bir ilk. Şubat başına kadar devam edecek sergi sanatçının kendini öldürmeden önceki son iki ayına ve o dönemde ürettiği eserlere odaklanıyor. Fakat serginin en dikkat çekici yönü Van Gogh’la sohbet etmek, sorular sormak.

‘Bonjour Vincet/ Merhaba Vincet’ adlı bu yapay zeka programı sanatçı tarafından yazılmış mektupları ve biyografik bilgileri temel alarak oluşturulmuş. Fakat bir sorun var. Soruları yanıtlayan Van Gogh her zaman doğru yanıt veremeyebiliyor. Bunu sanatçıyla röportaj yapmak için müzenin yolunu tutan New York Times sanat muhabiri fark etti.

Yıldızlı Gece' Renkleriyle Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?👨‍🎨 – Konfor Mobilya Blog

Gazeteci Van Gogh’a en sevdiği tabloyu sorduğunda ‘Yıldızlı Gece’ yanıtını almış. Bu sanatçının en bilinen tablolarından biri olsa da Van Gogh’un tabloyu yaptığı 1800’lü yıllardaki çalışmalarını pek o kadar sevmediği biliniyor.

NY Times’ın haberinden öğrendiğimiz ilginç bir şey daha var. Kendini göğsünden vurarak intihar eden Van Gogh’a ziyaretçiler en çok kendini neden öldürdüğünü sormuş. İlginç olan yapay zekanın her seferinde farklı yanıtlar vermiş olması. Yanıtlar da giderek düzelmiş, iyileşmiş. Tabii Van Gogh bu sorulara böyle yanıtlar verir miydi ya da yanıtlamak ister miydi soruları da yapay zekayla ilgili etik tartışmalarla beraber gelenlerden.

Metropolitan'a cömert bağış: Van Gogh'un eseri artık müzedeMetropolitan’a cömert bağış: Van Gogh’un eseri artık müzede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.