Tokatın faturası ağır oldu: Sir Gardiner BBC Proms’tan çekildi

Dünyanın en önde gelen orkestra şeflerinden biri olan Sir John Eliot Gardiner, güney Fransa'daki bir konserde sahneye yanlış yerden çıkan müzisyene tokat atması nedeniyle gündem olmuştu. Gelen tepkiler sonrası bir özür mesajı yayınlayan şef, BBC Proms'tan çekildiğini de açıkladı.

Kültür Sanat 26 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sir John Eliot Gardiner, çağın en önemli şeflerinden biri olarak kabul ediliyor.

Ünlü orkestra şefi Sir John Eliot Gardiner gündem olmaya devam ediyor. 80 yaşındaki orkestra şefi Güney Fransa’daki konserinde podyumu yanlış yönde terk ettiği için bas William Thomas’ın yüzüne tokat attığı iddia edilmişti. Ayrıntılarına dün 10Haber‘de yer verdiğimiz olay sonrası İngiliz şef sessiz kalacağını açıklamıştı. Ancak gelen yoğun tepkilerin ardından bu sessizlik uzun sürmedi ve İngiliz şef bir anlık sinirle öfkesine yenik düştüğünü söyledi. Bu yüzünden büyük pişmanlık duyduğunu da açıklayan şef, turnesi kapsamında BBC Proms ile vereceği konserden çekildiğini de belirtti.

Şef John Eliot Gardiner, yayınladığı açıklamada “Bunun, kalbimde çok değerli bir yeri olan bu büyük projede yer alan tüm katılımcıları ne kadar etkilediğini biliyorum. Davranışım için hiçbir mazeretim yok ve kendisine büyük saygı duyduğum Will Thomas’tan şahsen özür diledim. Bunun yol açtığı sıkıntı için diğer sanatçılardan da özür diliyorum. Tüm müzisyenler sanatlarını istismar ya da fiziksel zararın olmadığı bir ortamda icra etme hakkına sahiptir.” dedi. BBC Proms konserini ünlü şefin yardımcısı Dinis Sousa yönetecek.

Şef Gardiner’i, kimliği gizlenen görgü tanığı deşifre etmişti

Ünlü şef John Eliot Gardnier’in geçen salı akşamı La Côte-Saint-André’deki Festival Berlioz’da Fransız besteci Hector Berlioz’un ‘Les Troyens’ operasının ilk iki perdesinin konser performansının ardından kuliste bir şarkıcının yüzüne vurduğu iddiası haliyle büyük tepkiyle karşılandı. Olayın görgü tanığı olduğu açıklayan kişi, kimliğinin gizli kalmasını isterken saldırı sonrası olay basına da yansıdı.

Mezzo-soprano Helena Cooke, olay sonrası hâlâ BBC Proms konserini yönetmesinin skandal olacağını belirtmişti. Güney Fransa’daki konserinin ardından turne kapsamında Avusturya’daki Salzburg Festivali, Versailles’daki Opéra Royal, Almanya’daki Berliner Festspiele’de sahne alması planlanan Sir John Eliot Gardiner’ın BBC Proms’da da orkestrasını yönetecekti. BBC Proms konseri iptal olan İngiliz şefin programındaki diğer etkinliklerinin akıbeti konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Leonard Bernstein'ın çocuklarından Bradley Cooper'a destekLeonard Bernstein’ın çocuklarından Bradley Cooper’a destek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.