Ne çektin be Venüs: Bir asır sonra yine saldırdılar
İspanyol ressam Velazquez'in en pahalı tablosu olmaya aday 2. Isabel portresi New York Sotheby's'de satışa çıkarılacaktı. 35 milyon dolar değer biçilmişti. Ama eserin sahibi aile resmi müzayededen çekti. İddia o ki resme ABD'deki bir müze talip.
İspanyol ressam Velazquez hatırlanırsa en son İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan National Gallery’de bulunan ‘Aynadaki Venüs’ tablosuna yapılan saldırıyla gündeme gelmişti. Şimdi ise bir müzayede haberiyle gündemde. Ressamın İspanya Kraliçesi 2. Isabel’in resmettiği tablosunun New York’taki Sotheby’s’de müzayedeye çıkarılacağı duyurulmuştu. Tarih de açıklanmıştı: 1 Şubat.
Fakat yeni alıcısını bulması beklenen tablonun mülkiyet tartışmaları devam edince satıştan geri çekildi. Tabloya müzayede için 35 milyon dolar değer biçilmişti. Bu değer İspanyol ressamın bir eseri için biçilen en yüksek fiyattı. Eseri mülkiyeti 1978’den beri ABD’deki bir aile vakfına ait. İddiaya göre bu kararın ardında tabloya ABD’deki bir müzenin talip olması yatıyor.
35 milyon dolar değer biçilen 2. Isabel’e ait portre 21 Aralık’ta çevrimiçi katalogun yayınlanmasından önce listeden sessizce geri çekildi. Sotheby’s’den yapılan açıklamada alıcıların “kendi taraflarında devam eden tartışmalar nedeniyle satış sürecine geçici bir ara vermeye gönülsüzce karar verdikleri” belirtildi. Müzayede evi buna rağmen hem kendilerinin hem de satıcıların bu olağanüstü tabloyu yakın gelecekte satışa sunmayı dört gözle beklediklerini açıkladı.
Velázquez’in saray tablolarının çoğu başta İspanyol Kraliyeti ya da müze koleksiyonlarında yer alıyor. İspanya Kraliçesi 2.Isabel’i 20’li yaşlarında tasvir eden iki metre boyundaki portre, Velázquez’in sanat piyasasına çıkan en önemli eseriydi. Portre daha önce de ortadan kaybolmuştu. Napolyon’un 1808’deki işgali sırasında Madrid’den alınarak Paris’e götürülen tablo 1838’de Louvre Müzesi’nde sergilenmeye başlanınca ortaya çıktı. 1848’de Kral Louis Philippe tahttan indirilince tablo bir koleksiyonere satılmıştı. İspanyol ressamın eseri o tarihten bu yana özel koleksiyonerlerin elinde.