Müzayedeler eski günleri arıyor: Bir milyar dolarlık kayıp

New York bahar dönemi müzayedelere hazırlanıyor. Dünyanın en önemli ressamlarının tabloları yeni alıcılarını bulacak. Ancak bu yıl beklenen gelirlerde büyük düşüş söz konusu. Hack saldırıları, savaşlar ve enflasyon düşüşün nedenleri arasında.

Kültür Sanat 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Müzayede evleri bahar dönemi açık artırmalara hazırlanıyor.

Christie’s müzayede şirketine yapılan bir siber saldırısı şirketin web sitesini çökertti. Geçen beş güne rağmen şirket web sitesinin kontrolünü henüz geri alamadı. Pazar akşamı siber saldırıdan bu yana kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada Ceo Guillaume Cerutti sekiz müzayedenin planlandığı gibi şahsen ve telefonla teklif vererek devam edeceğini doğruladı. Bu olay son dönemde müzayede evlerine yönelik en ciddi siber saldırı olarak kayda geçti. Bu olay bahar müzayedeleri öncesi endişeye neden oldu.

Müzayedeler eski günlerini mumla arıyor

Önümüzdeki hafta New York’ta 1.700’den fazla modern ve çağdaş sanat eserinin 1,2 milyar ila 1,8 milyar dolar arasında bir tahmini fiyatla satışa çıkıyor. Açık artırma üç büyükler olarak anılan Sotheby’s, Christie’s ve Phillips’te gerçekleşecek. Bu rakam 2022’de bahar sezonundaki 2,8 milyar dolardan keskin bir düşüş anlamına geliyor. Ancak uzmanlar geçen yılki artışı biraz pandemi sonrası dönemdeki tüketim çılgınlığına bağlıyordu.

Bank of America Private Bank’ta sanat hizmetlerini yöneten Drew Watson bahar müzayedeleri öncesinde yaşanan durumu şöyle özetliyor: “Müzayede evleri oldukça temkinli. İnsanlar ya daha ihtiyatlı tahminleri benimsiyor ya da kenarda oturup beklemeye ve önümüzdeki 12 ay boyunca işlerin nasıl gideceğini görmeyi tercih ediyor.”

Basquiat’nin tablosu bu bahar döneminin en yüksek fiyata satılacak tablosu olarak değerlendiriliyor.

Bank of America yetkilisi Drew Watson ve diğerleri piyasadaki düşüşe çeşitli faktörlerin katkıda bulunduğunu söyledi. Dünyanın farklı bölgelerindeki savaşlar Rus ve Orta Doğulu koleksiyoncuları meşgul etti. Amerika Birleşik Devletleri’nde uzun süredir devam eden yüksek enflasyon oranları piyasanın mali tarafında daha az likidite yarattı. Ekonomik dalgalanma ve Çin’deki emlak krizi nedeniyle Asya’da alımların durgunlaşması da modern ve çağdaş sanat müzayedelerinin yavaşlamasına neden oldu. Sotheby’s’in küresel güzel sanatlar başkanı Brooke Lampley de bir diğer pazara dikkat çekti. Lampley Asya pazarı için “Son yıllarda vaadini yerine getiremeyen bir büyüme beklentisi vardı” dedi.

Bu bahar döneminde açık artırmanın gözbebeği tablolara gelecek olursak; Jean Micheal Basquiat’nin 1982 tarihli ‘Elmar’ adlı tablosunun 60 milyon dolara satılması bekleniyor. Andy Warhol’un 1964 tarihli ‘Çiçekler’ tablosu için biçilen değerse 30 milyon dolar. Leonora Carrington’ın ‘Les Distractions de Dagobert’ tablosuysa 18 milyon dolara satılabilir.

National Gallery 200. yaşında: Müzedeki tablolar İngiltere'yi dolaşıyorNational Gallery 200. yaşında: Müzedeki tablolar İngiltere’yi dolaşıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.