Venedik jüri başkanı Isabelle Huppert’a göre ‘festivaller sinemanın can suyu’

Venedik Film Festivali'nde iki kez En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan Isabelle Huppert bu yıl festivalin jüri başkanı olarak 28 Ağustos'ta görevde. Oyuncu festivallerin sinemanın geleceği için gerekli ve önemli olduğunu söylüyor.

Kültür Sanat 27 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Fransız aktris Isabelle Huppert, Claude Chabrol’ün yönettiği ‘Story of Women’ (1988) ve ‘Seremoni’yle (1995) iVenedik Film Festivali’nde iki kere En İyi Kadın Oyuncu ödülü aldı. Dolayısıyla Venedik onun için önemli bir festival. Ama artık daha da önemli hale gelecek. Çünkü 28 Ağustos’ta başlayacak festivalde Altın Aslan’ı verecek jürinin başkanı oldu.

Oyuncu 81. Venedik Film Festivaline günler kala festivallerin sinema ve geleceği için ne anlama geldiğini anlattı. The New York Times’a konuşan Huppert  ‘Festivaller giderek daha önemli hale geliyor. Filmleri izlemek için platformların  gelişmesiyle, sinema salonları bir şekilde tehdit altına girdi. Bu yüzden festivaller, filmlerin görünürlüğü ve film endüstrisinin geleceği için hem çok gerekli hem de çok önemli” dedi.

28 Ağustos’tan 7 Eylül’e kadar Huppert ve jürisi bu yılın Altın Aslan ödülü kazananını belirlemek için 21 film izleyecek. Bu yılın ana yarışma bölümünde Pedro Almodóvar’ın ‘The Room Next Door’u, Luca Guadagnino’nun ‘Queer’i, Todd Phillips’in bu yılın favori filmlerinden ‘Joker: İkili Delilik / Joker: Folie à Deux’sü ve Pablo Larrain’in yönettiği Angelina Jolie ve Haluk Bilginer’in rol aldığı  Maria Callas’ın hayatını anlatan ‘Maria’ öne çıkan yapımlar yer alıyor.

‘Sinemanın hep var olacağına inanıyorum’

Huppert Venedik’in özel bir yer olduğunu da söyledi. Şehrin ve festivalin  “büyülü atmosferin” etkinliğin genel büyüsüne katkı sağladığını düşünen oyuncu sinemaların pandemi ve yayın platformlarıyla mücadele ettiği bu dönemde bu büyünün yayılmasını umuyor. Oyuncu sinemanın geleceği için de iyimser: “İnsanların sinemaya olan ilgisinin devam edeceğine inanıyorum. Sinemanın sonsuza kadar var olup olmayacağını ve insanların sinemaya gitmeye devam edip etmeyeceğini bazen kendimize sorabiliriz. Ben evet diyorum.”

Venedik Film Festivali sinemaseverleri Tim Burton klasiği ‘Beterböcek Beterböcek’ ile karşılayacak. Türk sinemacıların üç filmi de festivalde olacak. Festival 28 Ağustos- 7 Eylül’de.

Musk'ın sözlerine kızan Venedik Film Festivali'nin yöneticisi X'i bıraktıMusk’ın sözlerine kızan Venedik Film Festivali’nin yöneticisi X’i bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.