Venedik’te Gazze krizi: İtalya Kültür Bakanı da Bienal yönetimi de İsrail’in yanında

İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano sanatçıların protestosuna karşılık İsrail'in Venedik Bienali'ne katılacağını açıkladı. İsrail'in etkinliğe alınmamasını isteyen imza kampanyasını "utanç verici" olarak nitelendirdi.

Kültür Sanat 1 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İsrail- Filistin savaşının kültür sanat dünyasında yarattığı kriz şiddetini artırarak devam ediyor. Kültür sanat kurumlarının Gazze sınavında geçen hafta gözler Berlin’deydi. 74. Berlin Film Festivali’nde Berlinale Belgesel Ödülü’nü kazanan ‘Başka Ülke Yok’ filminin yönetmenlerinden Yuval Abraham ödül konuşmasında Filistin’e destek verip Alman hükümetine İsrail’e silah satışını durdurun çağrısı yapmıştı. ‘Eşitsizlik bitmeli’ diyen yönetmen sosyal medya hesabından konuşması nedeniyle ölüm tehdidi aldığını açıklamıştı.

Bir yanda da Eurovision’un İsrail krizi devam ediyor. Avrupa’da İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’ndan menedilmesi çağrıları sürerken Tel Aviv yönetiminin yarışma için sunduğu ikinci şarkının da siyasi mesaj içerdiği nedeniyle reddedildiği açıklandı.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Biennale di Venezia (@labiennale)

Krizde son durak Venedik Bienali

Kültür sanat kurumlarının Gazze sınavının son durağı ise Venedik Bienali oldu. Ve bizzat İtalya Kültür Bakanı da devreye girdi.

Venedik’te ne olmuştu derseniz…

Kültür sanat dünyasında bir grup İsrail’in bienale katılmasını istemiyor.  Geçen hafta Soykırım değil Sanat İttifakı (Art Not Genocide Alliance-ANGA) isimli uluslararası grubun İsrail’in 20 Nisan’da başlayacak Venedik Bienali’ne davet edilmemesi için imza kampanyası başlattığını duyurmuştuk.

Ancak sekiz binden fazla sanatçı, küratör ve yazarın katıldığı kampanya karşılık bulamadı. Venedik Bienali’nin resmi açıklamasından önce bizzat İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano İsrail’in bienale katılacağını, aksi yönde adım atılmayacağını söyledi. Hatta Sangiuliano dilekçeyi “utanç verici” olarak nitelendirdi ve İtalya’nın özgürlük kültürüne bir tehdit oluşturduğunu iddia etti:

“İsrail sadece sanatını sergilemeyi değil halkının deneyimlerini aktarmayı da hak ediyor. Özellikle de amansız terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde… Bienal sansürün değil özgürlüğün, buluşmanın ve diyaloğun platformu olarak kalmalı. Kültür halklar ve uluslar arasında engel değil birlik ve diyalog kanalı görevi görmelidir.”

Venedik Bienali de daha sonra bir açıklama yayınlayarak İsrail’in 20 Nisan-24 Kasım 2024 arasında yapılacak bienale katılacağını doğruladı:

“Venedik Bienali yönetimi İtalyan Cumhuriyeti tarafından tanınan tüm ülkelerin özgür şekilde resmen katılmayı talep edebileceğini belirtiyor. Sonuç olarak Venedik Bienali İsrail veya İran’ın önümüzdeki 60. Uluslararası Sanat Sergisi’ne katılmasını engellemeye çağıran herhangi bir dilekçe veya çağrıyı dikkate alamaz.”

Venedik Bienali ‘Foreigners Everywhere / Yabancılar Her Yerde’ temasıyla Adriano Pedrosa küratörlüğünde yapılacak.

İsrail'in Venedik Bienali'nden men edilmesi için sanatçılardan imza kampanyasıİsrail’in Venedik Bienali’nden men edilmesi için sanatçılardan imza kampanyası

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.