Bu da oldu: Victoria & Albert Müzesi sadece erkek çalışan arıyor

Londra'nın en çok ziyaretçi çeken sanat duraklarından Victoria & Albert Müzesi yeni çalışanlar arıyor. Bu kez özel bir kriterleri var, yalnızca erkekleri işe alacaklar. Kararın gerekçesi müzede kadın çalışan sayının yüksekliği.

Kültür Sanat 8 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Victoria & Albert Museum, Londra’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri.

Londra’nın en çok ziyaretçi çeken sanat duraklarından Victoria & Albert Müzesi farklı pozisyonlarda çalışacak personel arıyor. Daha önce müze için çalışacak bir Taylor Swift uzmanı ilanı veren kurumun yine özel bir kriteri var. Müze yönetimi yalnızca erkeklerin iş başvurularını kabul edecek.

Bu karar müze personeli arasında yapılan bir anket sonucunda alındı. Çalışanlara göre kurumda kadın çalışanların sayısı çok fazla, kadın temsili yaygın. Dünyanın geri kalanı kurumlarındaki erkek etkisini azaltmaya çalışsa da dünyanın önde gelen sanat, tasarım ve performans müzesi bu etkiyi artırmak istiyor.

Yıllık raporda müzenin gelecek yıl Nisan ayına kadar iş gücündeki erkek oranının yüzde 26’dan yüzde 30’a çıkmasını umduğu belirtiliyor. Müze müdürü Tristram Hunt, müdür yardımcısı Tim Reeve ve diğer başkan Gus Casely-Hayford erkek olmasına rağmen yürütme kurulunun diğer altı üyesi kadın. Ancak mütevelli heyetinde erkekler hala sayıca üstünlüğe sahip. Heyet yedi erkek ve altı kadın üyeden oluşuyor.

Londra’nın en önemli müzelerinden Victoria & Albert Müzesi erkek çalışan sayısını artıracak.

Son yıllarda müzeler başta olmak üzere kültür kurumları çalışan dağılımında cinsiyet ve ırk temsiline her zamankinden çok dikkat ediyor. Örneğin Londra Doğal Tarih Müzesi’nin çalışanlarının yüzde 60’ı kadın, yüzde 40’ı erkek. Victoria& Albert Müzesi’nin geçen seneki raporuna göre yeni işe alınanların yüzde 14’ü engelli, yüzde 43’ü etnik azınlık kökenli, yüzde 25’i erkek ve yüzde71’i kadındı. Müzenin şu an bini aşkın çalışanı var.

Müzenin geçmişinde de erkeklerin hakim olduğu görülüyor. 1852 tarihinde açılan müzenin tarihinde 15 erkek müdür var; sadece bir kadın müdür olmuş, o da 1987’den 1995’e kadar görev yapan Dame Elizabeth Esteve-Coll.

Pera Palace Hotel'deki Atatürk Müze Odası yeniden açılıyorPera Palace Hotel’deki Atatürk Müze Odası yeniden açılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.