Wim Wenders: Sinema eskisi gibi değil

Yönetmen Wim Wenders anaakım sinemadan şikayetçi. Yeniden çekilen filmleri eleştiren yönetmen, sinemacıların artık hayal güçlerini kullanmadığını söylüyor. Bu sene iki filmiyle Cannes'da yer alan yönetmenin festivale de eleştirileri var: "Cannes da eskisi gibi değil."

Kültür Sanat 22 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Dört bir yandan gelen 76. Cannes Film Festivali, sinemaseverlerin uzun süredir beklediği coşkuyu getirse de gidişattan memnun olmayanlar da var. ‘Paris, Texas’, ‘Arzunun Kanatları’, ‘Sırlar Oteli’ gibi filmleriyle bilinen yönetmen Wim Wenders, tekrarlayan film serilerinin hakimiyetinden dolayı hayal kırıklığı yaşıyor. Alman yönetmen, The Guardian’a verdiği röportajda anaakım sinemayı eleştirdi:

“Şimdi hayal gücü sadece ‘Nasıl değiştiririm?’ şeklinde kullanılıyor. ‘Yeni bir şey nasıl ortaya çıkarırım?’ diye düşünülmemeye başlandı. Benim için bu, hikaye anlatmak değil. Bir yeniden yapım yapmak hikaye anlatmak değildir. Bir hikayeyi tekrarlamak gibi bir şeydir ve benim tek isteğim nasıl bir hikaye anlatılacağını bulmaktır. Ve sonra onu unutmaktır.”

‘Cannes da çok değişti’

Yönetmen şu sıralar tüm sinemaseverlerin ilgiyle takip ettiği Cannes hakkında da yorum yapmayı ihmal etmedi. Bu yıl Cannes’da iki önemli prömiyeri olan Wenders, 1984’te ‘Paris, Texas’ filmiyle Altın Palmiye ödülünü kazanmıştı. Yönetmen, festivalin o tarihten bu yana çok değiştiğini artık herkesin o kadar da sinema odaklı olmadığını düşünüyor:”İş bugün her şeyi sürüklüyor. Diziler, seriler, yeniden yapımlar veya filmler için ‘tarifler’. Tarife uygun yapılmış filmlerin başarısı beni hayal kırıklığına uğratıyor.”

Wenders’ın son filmi ‘Perfect Days’ ise ruhani bir Japon tuvalet temizleyicisi hakkında ve Tokyo’da 17 gün boyunca çekildi. Film, önümüzdeki perşembe günü Cannes’da prömiyer yapacak.  Film, Altın Palmiye için yarışacak filmler arasında. Wenders”in festivaldeki bir diğer filmi ise Alman ressam Anselm Kiefer hakkındaki belgeseli.

Nuri Bilge Ceylan : Mutluluğun başka yerde olduğu avuntusu çoğumuz için geçerliNuri Bilge Ceylan : Mutluluğun başka yerde olduğu avuntusu çoğumuz için geçerli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.