Yapay zekadan fotoğrafçı olmaz ama ödül kazanabilir!

Boris Eldagsen, yapay zeka tarafından yaratılan bir fotoğrafı Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'ne göndererek fotoğrafın geleceği hakkında tartışma yaratmak istedi. Ancak, beklenmedik bir şekilde ödülü kazandı. Eldagsen, ödülü kabul etmeyeceğini açıklayıp 'Yapay zekadan fotoğrafçı olmaz' dedi.

Kültür Sanat 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sanatçının yapay zeka ile yarattığı fotoğraf.

Sanatçı Boris Eldagsen yapay zeka tarafından yapılmış bir fotoğrafı, 2023 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’ne gönderirken bir amacı olmasına rağmen beklemediği bir şey vardı: Yarışmayı kazanmak.

30 yılı aşkın süredir fotoğrafçılık yapan, son dönemde de kendini fotomedya sanatçısı olarak tanımlayan Eldagsen, 2000’li yıllardan itibaren yapay zekanın yaratıcı yönü üzerine çalışmalar yürütüyor. Sınırlarını daha da zorlamak için kendince büyük bir tartışma yaratmak istedi. Yapay zeka tarafından yaratılan bir fotoğrafı, 2023 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’ne gönderdi.  ‘Pseudomnesia: The Electrician’ başlıklı çalışması, geçen haftaki Sony Dünya Fotoğraf Ödülü’nde birinci oldu.

Ben küstah bir maymunum ama

Eldagsen, jürinin gerçek fotoğrafla ile bilgisayar yapımı fotoğraf arasındaki farkı anlayıp anlayamayacağını görmek ve fotoğrafın geleceği hakkında tartışma yaratmak için böyle bir deneme yaptığını söyledi. Amacına da ulaşmış gibi görünüyor. Zira internet sitesinde paylaştığı bir açıklamada, “küstah bir maymun” olduğunu kabul edip ve jüri üyelerine “fotoğrafını seçtikleri ve tarihi bir anı gerçekleştirdikleri” için teşekkür etti.

Uzun süre sessizliğini koruduktan sonra da ödülü kabul etmeyeceğini açıklayan sanatçı, “Yapay zeka görüntüleri ve fotoğrafçılık, böyle bir ödülde birbiriyle rekabet etmemeli. Yapay zeka fotoğrafçı değildir” diyerek, yapay zekayla elde edilecek görüntülere fotoğrafçıların elinden çıkma görüntüler gibi muamele edilemeyeceğini anlatmaya çalıştı. 

Elon Musk, OpenAI'ya rakip olmaya hazırlanıyor: Yapay zeka şirketi kurmuşElon Musk, OpenAI’ya rakip olmaya hazırlanıyor: Yapay zeka şirketi kurmuş



10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.