Bak şu yapay zekanın yaptığına; Scarlett Johansson’ın sesini çaldı!

Bir yapay zeka şirketi oyuncu Scarlett Johansson sesini izinsiz kullandı. 'Her' filmindeki sesi kullanılan oyuncu şaşkın ve kızgın. Şirketten yapay zeka kullanımına ilişkin sorularının da cevaplanmasını istiyor.

Bilim Teknoloji 22 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Hollywood’u yapay zekayla mücadelesi tüm hızıyla devam ediyor. Geçen yılki Hollywood grevinin de temel nedenlerinden olan yapay zeka kullanımı bu kez Scarlett Johansson’ın canını sıktı. Metinleri sese çeviren Sky isimli robot geçen hafta kullanıma açıldı. Johansson’ın 2013 yapımı ‘Her’ filmindeki sesi de kullanılan verilerdendi. Durumu kullanıcılar fark edince olaylar büyüdü.

Yapay zeka şirketi sesin oyuncuya ait olduğunu yalanlıyor, hatta sesi geri çekebileceklerini de söyledi. Ancak sesi Johansson’ı taklit etmek için kullanmadıklarını da açıkladılar. Buna karşılık Johansson aynı fikirde değil. Oyuncu yeni sohbet robotunda kendi sesine “korkutucu derecede” benzer bir ses kullanıldığını duyunca “şok olduğunu” ve kızdığını söyledi.  Şirketi ve kurucusu Sam Altman’ı kasıtlı olarak sesini kopyalamakla suçlayan bir açıklama yaptı: “Yayınlanan örneği dinlediğimde şoke oldum, öfkelendim. Altman tek kelimeyle ‘Her’ tweet’ini atarak bu benzerliğin kasıtlı olduğunu alttan alta söylemiş oluyor. ‘Her’ filminde bir sohbet robotunu seslendirmiştim.”

Önce teklif gitti

Oyuncu eylül ayında Altman’ın kendisine ulaşarak sesini kullanmayı teklif ettiğini de açıkladı: “Altman bu sistemi seslendirirsem teknoloji firmalarıyla yaratıcı sektörler arasındaki mesafenin kapanması için bir köprü olabileceğimi, yapay zekayla ilgili kaygısı olan kullanıcıların daha rahat hissetmesine yardımcı olabileceğimi söyledi. Benim sesimin insanlar için rahatlatıcı olabileceğini düşündüğünü iletti.”

Ancak Scarlett Johansson teklifi kabul etmedi. Yapay zeka robotu kullanıma açılmadan önce şirket şansını son kez denemek istedi, ama Johansson’ın yanıtı yine olumlu değildi. Oyuncu avukatlar aracılığıyla şirkete iki mektup gönderdiğini, sesin nasıl üretildiğinin açıklanmasını istediği anlattı. Johansson açıklamasında şunları söylüyor: “Deepfake ile boğuştuğumuz ve benliğimizi, işlerimizi korumaya çalıştığımız bu günlerde sorduğumuz soruların tam bir açıklamayı hak ettiğini düşünüyorum.”

BBC, OpenAI’a ulaşarak konuyla ilgili yanıt almak istedi ancak şirket henüz bu iddialara yanıt vermedi. OpenAI pazartesi günkü açıklamasında Sky adlı robotun “oyuncunun sesini taklit etmediğini” savundu. Şirket robotun kullandığı beş sesin işbirliği yapılan seslendirme sanatçılara ait olduğunu iddia ediyor.

Başka mağdurlar da var

Oscar ödüllü Tom Hanks de yapay zeka kurbanlarından. Oyuncu diş sağlığı hakkında yapılan bir reklamda görüntüsünün kullanıldığını fark edince hayranlarını uyarmış, görüntünün onayı olmadan kullanıldığını duyurmuştu.

New York Times gazetesi kendisine ait milyonlarca makalenin şirket tarafından ChatGPT modelini geliştirmek üzere kullanıldığını öne sürmüştü. Yazarlar George R. R. Martin ve John Grisham yapay zekayı eğitmek üzere telif haklarının ihlal edildiğini iddia etmişti.

Yapay zekâ üzerine ‘Pollyanna’cılık’ salan, işte benim Ümit Alan! Yapay zekâ üzerine ‘Pollyanna’cılık’ salan, işte benim Ümit Alan! 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.