Yargıtay’dan emsal karar: Biyografi filmlerinde aile onayı şart!

2022'de gösterime girmesi planlanan 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' filminin akıbeti belli oldu. Yargıtay nihai kararı verdi. Film sanatçının kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle gösterime girmeyecek.

Kültür Sanat 29 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Filmde Neşet Ertaş'ı Ramazan Bağgül canlandırıyor.

‘Garip Bülbül Neşet Ertaş’ filmi için nihai karar çıktı. Temyiz için başvuran yapımcıların itirazını inceleyen Yargıtay emsal bir karara imza attı. Yapımcılığını Mustafa Uslu’nun üstlendiği film sinemalarda gösterilemeyecek. T24’ten Asya Tekyaşar’ın haberine göre sanatçının ailesinin yapımcı Mustafa Uslu’ya açtığı dava sonuçlandı. Yargıtay Mustafa Uslu’nun yapımcılığını üstlendiği filmin kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle gösterime girmemesi yönündeki mahkeme kararını temyiz talebini reddetti.

Yargıtay Neşet Ertaş’ın ailesini haklı buldu

Yargıtay verdiği emsal kararda filmde kendilerine izinsiz yer verilmesinin ve Neşet Ertaş’ın hayatının film yapılmasına aile üyeleri karşı çıktığı halde filmin çekilmesinin kişilik hakları ve unutulma hakkına aykırı olduğu yönündeki hükmü yerinde bulundu. Yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak’ın üstlendiği filmin çekileceği Ağustos 2021’de duyurulmuştu. Ancak sanatçının ailesi kişilik hakları ihlali gerekçesiyle filmin çekilmesini istemediklerini belirterek Mustafa Uslu’ya noter imzalı ihtarname gönderdi ve tedbir başvurusu yaptı. Mahkeme ailenin başvurusunu kabul etti ve çekimler başlamadan durduruldu.

Neşet Ertaş’ın ailesi tedbir kararının ardından filmin yapımcısı Mustafa Uslu’ya iki dava açmıştı. Bunlardan ilki filmin kişilik haklarını ihlal ettiği, diğeri ise müzisyenin eserlerinin izinsiz olarak filmde kullanıldığı gerekçesiyleydi. Yapımcı Mustafa Uslu ailenin dava açtığı gerekçelere “Ben filmi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan kitaptan yola çıkarak çekeceğim. Ailenin bu konuda bir hakkı yok. Filmin müziklerinin kaydı Ankara’daki Müzik ve Güzel Sanatlar Akademisi’nin stüdyolarında yapıldı” demişti.

Filmin çekimleri 2022’de tamamlanmıştı

Mustafa Uslu filmin Erol Parlak’ın kaleme aldığı ‘Garip Bülbül, Neşet Ertaş’ kitabı esas alınarak çekildiğini söyleyince müzisyen ailesi bu kez yazara da dava açtı. Mayıs 2022’de mahkemenin tedbir kararını kaldırması üzerine filmin çekimleri başladı ve davalar çekim sürecinde yürütüldü. Bu süreçte mahkeme defalarca senaryoları talep etti, ancak Mustafa Uslu tamamlanmadığı gerekçesiyle senaryoyu mahkemeye sunmadı. 2022 Eylülü’nde filmin çekimlerinin bitmesi üzerine montaj aşamasına geçildi ve Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü’ne filmin başvurusu yapıldı. Başvuru şartları arasında yer almasına rağmen filmin videosu dosyayla birlikte sunulmadı.

Mahkeme senaryoda rızası olmamasına rağmen aile üyelerinin filmde yer almasını ve Neşet Ertaş ölümünden önce yakınlarına sözlü olarak hayatının film yapılmamasını vasiyet ettiği halde hayatını konu alan bir film çekilmesini hukuka aykırı buldu. Tedbir kararı alındı, ancak temyiz başvurusu yapıldı. Yargıtay mahkemenin kararını onayarak temyiz başvurusunu reddetti.

Bir intihal kararı daha: Sinan Yağmur Neşet Ertaş kitabından hüküm giydiBir intihal kararı daha: Sinan Yağmur Neşet Ertaş kitabından hüküm giydi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.