Yerli dizide geçmişle, yabancıda düşmanla savaş var

Yerli dizi ‘Zeytin Ağacı’ ikinci sezonuyla taze geldi ve yine yaraları iyileştirmeye niyetli. ‘Vikings: Valhalla’ üçüncü sezonuyla bizi Nordik kültüre doyurmaya kararlı. ‘House of the Dragon’ ve ‘The Acolyte’ fantastik ve bilim kurgu sevenler için.

Kültür Sanat 12 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

BAŞLASIN İÇSEL YOLCULUK

Zeytin Ağacı

Netflix’in yerli yapımlarından ‘Zeytin Ağacı’ dizisi kişisel gelişim meraklılarıyla dostluk temalı işleri sevenleri birleştirmişti. Üç arkadaşın uzun yol serüveni onları eğlenceli bir tatile değil, ta içlerine ve geçmişlerine götürmüştü. ‘Aile dizimi’ terapisini merkeze alan dizi, aileden aktarılan travmaların şimdiyi nasıl etkilediğine dair anlatı üzerinden derinlikli bir hikâye ve katmanlı karakterler sunmuştu bize. Biz de uzunca bir süre aile dizimi furyasına maruz kalmıştık. Kimi uzmanlar bu gibi yöntemleri bilimsellikten uzak mucize çözümler vadettiği için eleştirirken kimileri aile diziminin dizide yüzeysel aktarıldığından dem vurmuştu.

İkinci sezonda ufak ufak bu tartışmalara da değinen dizi asıl odağını yitirmiyor ve hastalıkta sağlıkta, mutlulukta hüzünde birbirine destek olan üç arkadaşla bizi tekrar buluşturuyor. İlk sezonda başlayan duygusal ve içsel yolculuklar ikinci sezonda derinleşerek devam ediyor.


VİKİNG DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜYOR

Vikings: Valhalla

‘Vikings’le alevlenen Nordik mitoloji tutkusu, devam dizisi olan ‘Valhalla’yla birlikte tarihsel dram türüne de yelken açıp hepimize dönem işi şöleni yaşatmıştı. Tadı damağında kalan ‘Valhalla’ meftunları aradan geçen sürede diziyi neredeyse unuttuklarından yakınıyorlardı ki nihayet dizinin üçüncü, ama ne yazık ki son sezonu geldi. Dizi yedi yıl zaman atlamasıyla açılıyor ve karakterlerimizin iktidarlarını ve eski tanrılarını koruma çabası devam ediyor. Son sezonla birlikte Stamford Köprüsü Muharebesi’ne, dolayısıyla Viking Çağı’nın sonuna tanık oluyoruz. ‘Vikings: Valhalla’nın son sezonu Netflix’te.


GENİŞLEYEN EVRENLER: ‘GAME OF THRONES’ VE ‘STAR WARS’ 

Bir diğer iktidar mücadelesi ‘Game of Thrones’ ve ‘Star Wars’ evrenlerinden geldi: ‘Game of Thrones’taki olayların yaklaşık 200 yıl öncesini anlatan ‘House of the Dragon’un ikinci sezon haberini müjdelemiştik, artık BluTV’den izleyebilirsiniz. ‘Star Wars’ evreninde Yüksek Cumhuriyet’in son günlerinde geçen ‘The Acolyte’ ise Disney+ yapımı yeni bir dizi.

İki yapım da tıpkı diğer büyük fantastik ve bilim kurgu işleri gibi kök hikâyesiyle yarışmak zorunda kalan yapımlardan. Kurgu evrenler bir kere sevildi mi genişletmek yazarlar ve senaristler için zor oluyor, zira hayranların çıtası gittikçe yükseliyor. Bu iki yapım da çıtaya şöyle bir takılıp sendelese de hayran kitlesini elde tutmayı başardı.

EJDERHALAR

House of the Dragon

‘House of the Dragon’ tıpkı ana hikâye olan ‘Game of Thrones’ gibi George R. R. Martin’den, bu kez ‘Ateş ve Kan’ kitabından uyarlama. Dizi gönüllerin sultanı Daenerys Targaryen doğmadan yüzyıllar öncesini, Targaryen Hanesi’nin hikâyesini anlatıyor. Krallığın başında olsalar da içteki birliği sağlayamayan Targaryen Hanesi’nin zirvesini ve çöküşünü izlediğimiz dizinin ikinci sezonu tanıdık diyarlarda, kuzeyde başlıyor ve Stark’lara selam veriyor. Yeni sezonu BluTV’den izleyebilirsiniz.


IŞIN KILIÇLARI

The Acolyte

‘Star Wars’ evreninin taze dizisi ‘The Acolyte’ net bir iyi-kötü ayrımı yerine griliklerle öne çıkan, Jedi’ları sorgulayan ve elbette karanlık tarafın tehditlerini konu alan bir dizi. Bizi ayrıca birtakım Jedi cinayetlerinin ardından açığa çıkacak sırlar bekliyor. Peyderpey yayınlanan bölümlerde izleyicinin bir kısmı aradığı ‘gücü’ bulamazken diğer kısmı bu gücü kadın karakterlerin öne çıkmasında bulmuştu. Tüm bölümlerini Disney+’ta izleyebileceğiniz dizinin yedinci bölümü yayında. Haftaya yayınlanacak son bölümde güç ‘The Acolyte’la olsun!

Prens: O artık bir ikon!Prens: O artık bir ikon!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.