Yıl 2024: Diyarbakır’ın ilk lahiti bulundu

Diyarbakır'da tarihi surlarda yapılan restorasyon çalışmalarında lahit bulundu. Bu kent tarihi açısından bir ilk anlamına geliyor. Lahidin üstünde Malta haçı olması arkeolojik buluntuyu daha da ilginç hale getirdi.

Kültür Sanat 5 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Diyarbakır’da tarihi buluntu. Kent surlarında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında bir lahit bulundu. Üstünde Malta haçı olan lahit buluntusu kent tarihinde bir ilk. Arkeolojik kazılarda yaklaşık 4,5 metre derinlikte bulunan kireç taşı lahidin kapak kısmı iki parça, tekne ise yekpare.

Uzman restoratörler tarafından temizlik çalışması yapılan lahit geçici olarak İçkale Müze Kompleksi’nde sergileniyor. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç Diyarbakır’ın ilk yerleşim alanını oluşturan İçkale’deki surların 75 ve 76 nolu burçlarında restorasyon çalışması yürüttüklerini söyledi. 75 nolu burcun zemin kat girişinin ortaya çıkarılması için daha önce 4,5 metre derinliğinde bir kazı çalışması yaptıklarını anlatan Koç burcun zemin kotlarına inildiğinde karşılaşılan yer altı suyu nedeniyle drenaj yapma ihtiyacı duyulduğunu aktardı.

Diyarbakır için bir ilk

Yaptıkları arkeolojik kazıda burcun sağ tarafının girişinde lahit bulunduğunu söyleyen Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü  Cemil Koç şöyle dedi: “Lahidin kapak kısmı iki parçadan oluşuyor. Tekne kısmı ise yekpare taşı. Uzunluğu 224, genişliği 82, yüksekliği 116 santimetre. Lahidin bir yüzünde kabartma tekniği ile oluşturulmuş dairesel çember içinde Malta Haçı olarak tanımladığımız haç bulunmaktadır. Kapakta, lotus kısımlarının ön taraflarında da kazıma tekniği ile oluşturulmuş bir haç yer almaktadır.”

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç lahitte bulunan kemiklerin test edilmek üzere Gaziantep Üniversitesindeki laboratuvarlarda incelemeye alındığını ve çalışmalar neticesinde elde edilecek verilerin daha sonra paylaşılacağını aktardı. Koç şöyle devam etti: “Büyük bir ihtimalle burası kilisenin mezarlık alanını oluşturuyor. Kazılar devam ediyor. Benzer verilerin çıkma ihtimali mümkün. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ilk kez Diyarbakır’da lahit bulundu.”

Lahidin şu anda İçkale’deki eski cezaevi binası önünde geçici olarak sergilenmeye alındığını belirten Koç lahidi yapacakları çevre düzenlemesinin ardından Saint George Kilisesi’nin yan tarafında sergilemeyi planladıklarını söyledi.

Ladikli mamutları artık herkes görecekLadikli mamutları artık herkes görecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.