Ladikli mamutlarını artık herkes görecek

Samsun'un Ladik ilçesinde eski bir maden ocağında 14 yıl önce tesadüfen bulunan mamut fosilleri yeni açılan Samsun Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Fosiller Türkiye'de sergilenen ilk örnekler olma özelliği de taşıyor.

Kültür Sanat 3 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Samsun’da 13 Mart’ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından hizmete açılan ve mimarisinde Karadeniz’in dalgalarından esinlenilen, 15 bin metrekare alana sahip Samsun Müzesi’nde Hitit, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler bulunuyor.

Samsun’daki Amisos Antik Kenti buluntuları ve Amisos Mozaiği, bronz atlet heykeli, Helenistik döneme ait takılar ve eserlerin de yer aldığı müzede 14 yıl önce Ladik ilçesinde eski bir maden ocağında tesadüfen bulunan mamut (filgillerden bir tür hayvan) fosilleri de sergilenmeye başlandı.

Samsun Müzesi fosillere ev sahipliği yapıyor

Samsun Müzesi’nde görevli arkeolog Uğur Akyüz Karadeniz Bölgesi’nde mamut fosillerine ilk kez bu bölgede rastlandığını söyledi. Fosillerin yanında mamut ile yaban atının dişlerinin de olduğunu aktaran Akyüz “Mamuta ait azı dişi ve üst çene Ladik ilçesinde eski bir kömür işletmesinde bulunuyor. Aynı yerde çıkan diğer fosiller ise yaban atı. Paleontologlar inceledi ve fosillerin bir ila iki milyon yıllık olduğu belirlendi. Yeni müze binamızda ilk kez bu fosilleri sergilemeye başladık. Fosiller bize bir veya iki milyon yıl önce denizlerin artık çekilmeye başladığını, karaların oluştuğunu ve kara hayatının başladığını gösteriyor” bilgisini verdi.

Karadeniz Bölgesi’nde başka bir yerde mamut fosili henüz bulunmadığını dile getiren arkeolog Uğur Akyüz “Şu an sadece Samsun Müzesi’nde mamut fosili var. 10 yıl önce bize teslim edildi ancak müzenin tadilatı nedeniyle kapalı olduğu için yeni yeni binanın açılmasını bekledik. Milyon yıllık fosil ilk kez teşhir edildi ve sergiye açıldı” dedi.

Karadeniz'in 'Efes'i müzesine kavuşuyorKaradeniz’in ‘Efes’i müzesine kavuşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.